eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nicolae Ciuca ügyvivő román védelmi miniszter sajtónyilatkozatot tesz Klaus Iohannis román államfővel Bukarestben 2021. november 21-én. Ciuca, akit a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíció jelölt a miniszterelnöki posztra, 2021. november 22-én megkapta a kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis elnöktől. A hárompárti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, és így alkotmánymódosításra is képes.
Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Indul a rezsicsökkentés Romániában is

Az intézkedést sürgősségi kormányrendelettel léptetik hatályba.

A lakossági energiaárak korlátozásáról, az árkompenzáció kiterjesztéséről, és a kompenzáció nélkül tévesen kiállított energiaszámlák kijavításáról állapodtak meg a bukaresti kormánypártok, az intézkedéseket pedig sürgősségi kormányrendelettel léptetik hatályba - jelentette be hétfőn Nicolae Ciuca miniszterelnök.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőinek éjszakába nyúló tanácskozása nyomán a kormányfő közölte: sikerült megállapodniuk arról, hogy a villamos energia esetében az eddigi kilowattóránkénti 1 lejes (72 forint) árplafont 80 banira csökkentik, a tavaly novembertől bevezetett árkompenzáció esetében pedig a jogosultsági küszöböt az eddigi havi 300-ról 500 kilowattórára emelik. A kompenzáció nyomán így azoknak a lakossági fogyasztóknak, akik 500 kilowattóránál kevesebb villamos energiát használnak el, 68 banit kell fizetniük kilowattóránként.

A földgáz esetében az árplafont 37-ről 31 banira csökkentik kilowattóránként, az árkompenzációt pedig az eddigi 33-ról 40 százalékra emelik, a jogosultsági küszöb pedig másfélszeresére emelkedik. Így azoknak, akik nem fogyasztanak 1500 köbméternél több gázt a (november- március) fűtésszezonban, 22,1 banit kell majd fizetniük kilowattóránként.

Az intézkedések február elsejétől március 31-ig alkalmazzák, majd ezen időszak tapasztalatai alapján döntenek a továbbiakról - magyarázta a kormányfő. Hozzátette: a szakértők becslése szerint a most bejelentett intézkedések mintegy 3 milliárd lejes többletterhet rónak a költségvetésre.

Ciuca szerint a kormánynak gondja lesz arra is, hogy a korábbi árkompenzáció figyelembe vétele nélkül kiküldött energiaszámlákat a szolgáltatók visszavonják és kijavítsák, az érintetteknek pedig nem kell tartaniuk attól, hogy késedelmi kamatot fizettetnek velük, vagy felfüggesztik a szolgálatást. A miniszterelnök a korrekció konkrét módozatáról kedden fog tárgyalni a villanyáram- és gázszolgáltatókkal.

A román fogyasztóvédelem több energiaszolgáltatót megbírságolt amiatt, hogy figyelmen kívül hagyták a magas energiaárak miatt tavaly októberben elfogadott energiaár-kompenzálásról szóló sürgősségi kormányrendeletet, és jogtalanul magas számlákat állítottak ki a fogyasztóknak. A 37 kiszabott bírság összértéke mintegy 650 ezer lej volt.

A román statisztikai intézet szerint tavaly decemberben a gáz 52 százalékkal, a villamosenergia 15 százalékkal került többe 2020 decemberéhez képest.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×