eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Valami furcsa történik a fehérorosz égen

Orosz bombázók vonultak fel.

Két, atomfegyverrel is felfegyverezhető, hosszú hatótávolságú orosz stratégiai bombázó repülőgép járőrözött szombaton Fehéroroszország felett, a misszió célja a két ország közötti szoros védelmi kapcsolatok demonstrálása volt.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint két Tu-22M3 típusú gép négy-négy órát repült, hogy "közös feladatokat hajtson végre a Fehéroroszország légierő és légvédelem gépeivel". A gépeket a Fehéroroszország légierő Szu-30 típusú nehézbombázói kísérték, amelyeket Oroszország szállított a szövetségesének.

Az orosz gépek szombati járőrözése a harmadik hasonló művelet volt a múlt hónap óta.

A járőrözésre a nyugati aggodalmak közepette került sor, amelyeket az orosz csapatoknak az ukrán határ közelébe történt felvonultatása váltott ki, és ami miatt Ukrajna esetleges orosz lerohanásától tartanak. Moszkva tagadja a támadás tervét, de felszólította a Nyugatot, hogy nyújtson biztonsági garanciákat arra nézve, hogy Ukrajnát kihagyják az északatlanti szövetség bővítéséből és nem telepítenek a területére NATO-fegyvereket.

Egyes ukrán vezetők attól tartanak, hogy Oroszország a szövetségese, Fehéroroszország területét használja fel Ukrajna megtámadásához.

Moszkva a fehérorosz-lengyel migránsválság idején határozott támogatást nyújtott Minszknek.

Az Európai Unió azzal vádolja a tavaly augusztusban erősen vitatott tisztaságú elnökválasztáson hatodik mandátumára újraválasztott Aljakszandr Lukasenkát, hogy "hibrid támadás" formájában támogatja az illegális határátlépéseket, megtorlásul a rendszere ellen tiltakozó mozgalom elnyomása miatt bevezetett szankciókra. A fehérorosz vezető ezt tagadja.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×