eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Az Ausztriába síelni utazók figyelmébe - íme a járványügyi tudnivalók

A napokban jelentős járványügyi enyhítések léptek, lépnek életbe az osztrák tartományokban.

Az osztrák kormány a járvány növekvő üteme miatt teljes körű lezárást rendelt el egész Ausztriában, amit december 12-én oldott fel. Bécsben a szállás- és vendéglátóhelyek nyitási dátuma december 20. – írja a Portfolio a SissiPark pályaszállás-apartmanház tájékoztatása alapján.

Röviden a főbb szabályok:

  • 2G szabály: érvényes oltási vagy gyógyultsági igazolás szükséges minden személyes kontaktust igénylő szolgáltatás igénybevételekor, ide értve a szállásokat, éttermeket, sílifteket, kulturális és szabadidős intézményeket, karácsonyi vásárokat.
  • A magyar védettségi igazolvány vagy magyar nyelvű igazolás nem elfogadott, csak az uniós oltási igazolvány, illetve angol vagy német nyelvű igazolások. A német nyelvű gyógyultsági igazoláshoz ezt a nyomtatványt lehet kitöltetni az orvossal.
  • Keleti vakcinák esetén a 2. dózis után csináltatott antitest vizsgálat + 3. oltás (Pfizer vagy Moderna) kombinációja elfogadott minden olyan helyen, ahol a 2G szabály van érvényben.
  • Az 1 dózisú Johnson & Johnson oltás 2022. január 3-ig érvényes, ezután emlékeztető oltásról szóló igazolásra van szükség.
  • A két dózisú oltások a második oltás beadásától számított 9 hónapig érvényesek, ezután emlékeztető oltásra van szükség.
  • A 12 évnél fiatalabb gyerekek mentesülnek a 2G szabályban foglaltak alól. 12 éves kortól a 2G (oltott vagy gyógyult) szabály érvényes.
  • A Covid tesztek sehol sem érvényesek belépőként, és az antitest teszt sem alkalmas a gyógyult státusz igazolására.
  • A beutazásnál a 2,5G szabály (érvényes oltási vagy gyógyultsági igazolás vagy PCR teszt) az irányadó.
  • A vendéglátóhelyeken a zárás időpontja 23 óra. (Az éjszakai vendéglátó- és szórakozóhelyek nem nyithatnak ki.)
  • FFP2 maszkok használata kötelező beltéren, például a tömegközlekedésen, üzletekben, éttermekben és kulturális intézményekben.
  • Az utazás előtt érdemes ellenőrizni az osztrák QR-kód leolvasó rendszerrel a beutazáshoz és a szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot.
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×