INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

kína

csőd

evergrande

Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége.

Újabb türelmi idő jár le a China Evergrande számára

Infostart / MTI

Közel a csőd.

Ismét a törlesztési csőd veszélye fenyegeti az eladósodott China Evergrande kínai ingatlanfejlesztőt, miközben a kínai ingatlanpiac likviditási gondjai közepette egy másik kínai fejlesztő már többedszer mulasztotta el adósságai kifizetését.

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének számító China Evergrande hétfőn újabb, korábban elmulasztott kamatfizetés utáni, 30 napos türelmi időszak végéhez ér. Amennyiben a nap végéig nem folyósítja 82,5 millió dollárra rúgó tartozását a kötvényesei számára, a cégcsoport törlesztési csődbe jut.

A China Evergrande az elmúlt két hónapban összesen három alkalommal kerülte el a törlesztési csődöt az utolsó pillanatban történő kifizetéssel. Ezúttal azonban kérdéses, hogy a vállalat ismét képes lesz-e időben orvosolni a helyzetet. Pénteken kiadott közleményükben ugyanis közölték: nem tudják biztosítani az anyagi forrásokat a kamatkifizetésekhez. Sajtóhírek szerint a közleményt követően a kínai hatóságok behívatták a China Evergrande elnökét.

A korábban Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító China Evergrande több mint 300 milliárd dollárnyi adósságot halmozott fel.

Pénteki közlés szerint a sencseni székhelyű vállalat számára a helyi hatóságok is segítséget adnak majd a kockázatkezelés, valamint a belső ellenőrzés és a tevékenység fenntartása terén.

A Bloomberg amerikai hírügynökség jelentése szerint a többszörösen törlesztési csődbe jutott Sunshine 100 China nevű ingatlanfejlesztő vasárnap ismét elmulasztotta az egyik kötvénye után járó tőke- és kamattartozásai - összesen 179 millió dollár - folyósítását.

A kínai jegybank hétfőn közölte: december 15-étől 50 bázisponttal csökkenti a bankok számára előírt kötelező tartalékrátát (reserve requirement ratio, RRR). Az új, kötelező tartalékráta súlyozott átlaga ezzel 8,4 százalékra csökken. Az idén másodszorra alkalmazott intézkedéssel mintegy 1,2 ezer milliárd jüan likviditást áramoltatnak a pénzpiacra.

Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018