eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Young men from Afghanistan as seen on the old carriages waiting for the train. Refugees and migrants are seen at the railway junction and the old abandoned train carriages living and sleeping temporarily in Dialogi near Thessaloniki. Asylum seekers mostly from Afghanistan are waiting for cargo trains to jump on and travel towards Idomeni that leads to Northern Macedonia and Serbia, following the Balkan Route to Europe. Most of them walked from Turkey towards Greece or some used smugglers with cars. Thessaloniki Greece on November 6, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Nicolas Economou/NurPhoto/Getty Images

Innen jelentkezik a legtöbb migráns az EU határain - papíron

Noha az elmúlt hét évben a szír állampolgárok tették ki az Európai Unióban menedéket kérők legtöbbjét, a tendencia fordult, szeptemberben az afgánok által beadott, menedékjog iránti kérelmek kiemelkedő száma kétszer meghaladta a szíriaiakét - közölte az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO).

Az Európai Unió máltai központú hivatala szerint a bevándorlók lényegesen több, mintegy 71 200 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be az EU-ban szeptemberben. Ez a legtöbbnek számít 2016 novembere óta és legalább negyedével több, mint augusztusban.

A vizsgált hónapban az afgánok több mint 17 300 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be az Európai Unió tagországaiban, 72 százalékkal többet, mint augusztusban. Ezzel Szíriát hét év után felváltva, Afganisztán vált a menedékkérők fő származási országává Európában. Az uniós hivatal szerint

a megnövekedett számú afgán beadvány követi a tálibok augusztusi hatalomátvételét követő evakuálási műveleteket.

Az afgánokat követően a szíriaiak adták be a legtöbb menedékjog iránti kérelmet az EU-ban, mintegy 9100-et. A török állampolgárok ismét a kérelmezők harmadik legnagyobb csoportját jelentik, ők háromezer kérelmet nyújtottak be szeptemberben. Irakiak, akik főként a Fehéroroszországon keresztül vezető illegális migrációs útvonalon keresztül jutottak az EU területére, 2900 menedék-kérelmet adtak be.

A tagországi hatóságok továbbá a legtöbb esetben bangladesiek (2800), pakisztániak (2700), albánok (2100), venezuelaiak (1800), grúzok és tunéziaiak (egyenként 1700) menedékkérelmét regisztrálták.

Mintegy háromezer, menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be felnőtt kísérő nélküli kiskorúak. Ez az EU-ban benyújtott összes kérelem 4 százalékának felel meg.

Az uniós tagországok menekültügyi hatóságai szeptemberben mintegy 40 500 elsőfokú határozatot hoztak, lényegesen többet, mint augusztusban. A pozitív határozatok legtöbbje menekültstátuszt, illetve kiegészítő védelmet biztosított a kérelmezőknek. Az elismerési arány különösen a szíriainak (87 százalék), az afgánoknak (86 százalék), a fehérorosz állampolgároknak (85 százalék) és az eritreaiaknak (81 százalék) kedvezett - közölte az uniós hivatal.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×