eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: a világ versenyt fut az idővel

A Kelet és a Nyugat szoros együttműködésével sokkal eredményesebb lehetne a nemzetközi közösség fellépése az egészségügy és a biztonság területén - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésén Szijjártó Péter leszögezte, hogy a világ komoly kihívásokkal néz szembe mind egészségügyi, mind biztonsági szempontból.

A koronavírus újabb és újabb variánsai tűnnek fel, amelyek sokkal súlyosabb fenyegetést jelentenek az emberek egészségére, mint a korábbi változatok. Emellett a migrációs hullámok is egyre erősödnek, részben az afganisztáni misszió kudarca, részben pedig más konfliktusok nyomán - mutatott rá.

"A világjárvány terjedését és a migrációs folyamatokat csak úgy lehet megállítani, ha erős kelet-nyugati együttműködést tudunk felépíteni"

- hangsúlyozta.

Az új vírusmutációkkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a világ gyakorlatilag versenyt fut az idővel. Eközben keleten és nyugaton is vannak sikeres, magas színvonalon működő tudományos-orvosi közösségek, amelyek eredményesebbek lehetnének a járvány elleni küzdelemben, ha együttműködnének - mondta.

"Több embert lehetne megmenteni, ha végre a politikai és ideológiai szempontok kívül kerülnének a horizonton" - fogalmazott Szijjártó Péter. Majd hozzátette: ugyanez igaz a migrációra is, különösen most, hogy az afganisztáni események miatt reális veszély van újabb tömeges bevándorlási hullámok megindulására Európa felé.

Mint mondta, fontos lenne olyan együttműködést kialakítani a közép-ázsiai országokkal, amelynek keretében biztosítható lenne a határaik védelme, és így az Afganisztánból kiinduló migrációs hullámoknak is hamar gátat lehetne szabni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×