eur:
393.22
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Szájmaszkok száradnak kötélen Fokvárosban 2020. április 18-án, a koronavírus-járvány idején. Dél-Afrikában április végéig vannak érvényben szigorú kijárási korlátozó intézkedések, amelyek értelmében tilos a kocogás, az alkohol vagy a cigaretta értékesítése és a kutyasétáltatás is.
Nyitókép: MTI/EPA/Nic Bothma

Omikron-pánik - Itt a nagy kérdés: mit érnek a határlezárások?

Számos ország a Dél-afrikai Köztársaságból érkezőket sújtó intézkedésekkel időt próbál nyerni addig is, amíg meg nem ismerjük az omikron valódi veszélyét. De van-e értelme a határzáraknak, ha egy vírus az ellenfél?

Nem fair és hatástalan: ezekkel a jelzőkkel illetik sokan a most Dél-Afrikát sújtó korlátozásokat, miközben a WHO annak adott hangot, hogy az országot támogatja és nem látja értelmét az onnan érkezők beutazási tilalmának. Ehelyett olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek valóban hatásosan tudják megakadályozni az omikron terjedésére.

"Az Afrikát célzó beutazási tilalmak bevezetése a globális szolidaritás ellen irányul. Csak akkor tudunk úrrá lenni a víruson, ha közösen dolgozunk a megoldásokért, megosztottság helyett" – mondta a CNN-nek Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója, aki szerint bár a korlátozások kis mértékben csökkenthetik a vírus terjedését, súlyos terhet rónak az emberek életére és megélhetésükre is.

Sok a negatív hozadéka a korlátozásoknak

Kutások szerint az utazási korlátozások csak néhány héttel lassíthatják egy új vírus vagy variáns behurcolását, a WHO pedig már többször is kifejezte félelmét, hogy az utazási tilalmak ártanak a gazdaságoknak és

elriasztják az országokat attól, hogy nyíltan jelentsenek új vírusokat vagy variánsokat.

William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó professzora szerint az utazások korlátozása intuitív tett.

"Jé, ott rossz vírusok vannak, húzzunk le egy vasfüggönyt, és akadályozzuk meg, hogy azok ide jussanak – gondolhatják az országok, de valójában az utazási korlátozások nem túl korlátozók jelenleg Amerikában" – mondta.

A tapasztalatok egy irányba mutatnak

Az Egyesült Államok új korlátozásai egyrészt továbbra is lehetővé teszik az érintett dél-afrikai országokból érkező amerikai állampolgároknak és az állandó lakosoknak az Egyesült Államokba való beutazást.

"Miből gondolja bárki is, hogy nem hozhatják magukkal a vírust?" – mondta Schaffner. Szerinte ez hasonló a Kínából érkező utazásokat érintő legkorábbi, 2020-as korlátozásokhoz.

A 2020 elején bevezetett utazási korlátozások emiatt nem voltak hatékonyak, és egy 2020 tavaszi felmérés szerint a Kínán belüli utazási korlátozások, melyek a vírus vuhani felfedezését követően léptek életbe, is

csak 3-5 nappal tudták lassítani a terjedését.

Ugyanez a kutatás arra mutatott még rá, hogy 2020 februárjának közepéig hatékonyak voltak a nemzetközi beutazási tilalmak, de arra is utaltak, hogy a kézmosás, a tesztelés és a fertőzöttek karanténba helyezése sokkal eredményesebben fékezte meg a járvány terjedését.

Pici időt nyerhetnek csak

Biden elnök azzal magyarázta az amerikai beutazási tilalmat, hogy amíg az fennáll, időt vásároljanak magukkal egyre nagyobb számú ember beoltásával. Kanada és az Egyesült Királyság karantént rendelt el egyes afrikai országokból érkezők számára, de az omikron már annyi országban van jelen, hogy egyes országokkal szemben alkalmazott szabályoknak már nincsen túl sok értelmük Leana Wen, a CNN orvostudományi elemzője szerint.

"A megfelelően alkalmazott utazási korlátozások valóban lassítják az átvitel sebességét. Ez azonban csak akkor működik, ha nincsenek jelentős kiskapuk, mint amilyenek jelenleg az amerikai beutazási tilalomban vannak. Egy rendkívül fertőző légúti vírussal van dolgunk, és a történelem azt mutatja, hogy a tiltások, korlátozások csak egy kis időt adnak, ha egyáltalán adnak, mert a betegség annyira fertőző, hogy terjedni fog" – mondta Schaffner.

Van már egy másik, jó módszer

Salim Abdool Karim epidemiológus, a dél-afrikai koronavírussal kapcsolatos miniszteri tanácsadó bizottság korábbi társelnöke szerint botrányos, hogy

a Dél-afrikai Köztársaságot és a régiót most azért büntetik, mert nagyon alaposan figyelik a vírus terjedését és mutálódását.

"Ha belegondolunk abba, amit a deltával tapasztaltunk, hogy három hét alatt több mint 53 országban terjedt el, feleslegessé és irrelevánssá válik, hogy megpróbáljuk megakadályozni a beutazást néhány országból, mert sok más országban is elterjedt már a variáns. Mire mi tudomást szereztünk róla, ami elég gyorsan történt, tekintve, hogy az első beteg valószínűleg november kilencedike körül került a rendszerünkbe, addigra valószínűleg már más területeken is elterjedt" – mondta Salim Abdool Karim.

Karim szerint az utazás megakadályozására adott korai reakció a legjobb esetben is csak kissé lassíthatja a terjedést, de valószínűleg kevés, ha egyáltalán valamekkora hatása lesz, mivel már létezik egy jó megközelítés a vírus légi és tengeri úton történő terjedésének megakadályozására. Ez öt kulcsfontosságú elemet foglal magában:

  • csak oltottak utazhatnak, vagy
  • negatív PCR-teszttel rendelkezők,
  • akik tünetmentesek
  • utazás közben maszkot viselnek
  • a belépéskor pedig tesztelik őket.

Méltatlan büntetés

Dél-Afrikát dicséret illeti az omikron felfedezéséért és hírének bejelentéséért, nem pedig utazási tilalom – mondta Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet szóvivője. "A Dél-afrikai Köztársaságnak aranyérmet kellene kapnia a tudomány és az átláthatóság minőségéért" – mondta Harris arra a kérdésre, hogy az utazási tilalmak hatása az országra nem büntető jellegű-e. "Ha Dél-Afrika úgy érzi, hogy ha minden helyes dolgot megtesz, az nagyon rossz eredményhez vezet, az mindenkinek rossz. Más országok úgy fogják érezni, miért jelentenének be egy új törzset, ha abból csak problémájuk lesz?" – vetette fel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×