INFORÁDIÓ
2022. január 19. szerda
Márió, Sára

románia

romániai magyar demokrata szövetség

rmdsz

tőkés lászló

Tőkés László, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) elnöke, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszél a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2018. október 5-én.

Tőkés László: egyesül a vörös pestis és a nemzeti liberalizmus Romániában

Infostart / MTI

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szörnyszövetséget legitimál a bukaresti kormányban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint. Kolozsváron értékelte a romániai nagykoalíció megalakulását.

Úgy vélte: Romániában dühöng a politikai és erkölcsi balkanizmus, a nagypolitikán úrrá lett a hazugság, az árulás, a butaság és a szolgalelkűség. A "szörnyszövetséget" alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) becsapta a választóit, hiszen semmilyen elvi alapja nincsen a politikájuknak.

"Lám, így egyesül a vörös pestis és a nemzeti liberalizmus. Ennek a kiábrándító érdekházasságnak az élén pedig az a szász származású Klaus Iohannis elnök áll, aki tavaly áprilisban még azzal vádolta a PSD-t, hogy eladja Erdélyt Orbán Viktornak" - jelentette ki. Hozzátette: miután Iohannis többször is válságba taszította az országot, csütörtökön "arról prédikált", hogy Románia megelégelte a kríziseket, és a szavak helyett a tetteknek van itt az ideje. "Micsoda nagyképű demagógia" - értékelte a volt püspök.

Tőkés László talánynak tekintette, hogy a két nagy párt miért ragaszkodott az RMDSZ kormányzati részvételéhez akkor is, ha a szavazatai nélkül is elegendő parlamenti támogatással rendelkezik a koalíció.

"Fájdalmam, hogy (az RMDSZ) mint annyiszor, most is részesévé válik a többségi zsákmánypolitikának, nevével legitimálva ezt a szörnyszövetséget. (.) Ezáltal elveszítette a képességét arra, hogy a magyar érdekeket képviselje. Egy elnyomott kisebbség képviselőjeként legitimálja az elnyomókat" - jelentette ki a politikus.

Tőkés László úgy vélte: az RMDSZ-nek az autonómia, az önálló állami magyar oktatás kiharcolásával, az államosított közösségi vagyon visszaszerzésével kellene foglalkoznia. Valószínűsítette, hogy a szövetség is a helyreállítási alapból származó pénzforrásokra, "a zsákmányra" pályázik.

"Nem szabad hagynunk, hogy megvásároljanak" - jelentette ki.

Azt a meggyőződését hangoztatta, hogy ez hosszú távon veszteség lesz.

A sajtótájékoztatón Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke arról számolt be, hogy december közepéig kell kérniük a magyar állampolgárságot azoknak, akik ezt még nem tették meg, és részt szeretnének venni a jövő évi magyarországi parlamenti választásokon. Ha késlekednek az igényléssel, megtörténhet, hogy már nem választhatnak.

Az ügyvezető elnök közölte: az EMNT továbbra is segítséget nyújt mind a honosítás, mind a választási regisztráció folyamatában, és részt vállal a levélszavazatok összegyűjtésében is. Az ügyvezető elnök újbóli választási regisztrációt javasolt azoknak, akiknek a lakcíme megváltozott, vagy akik nem emlékeznek már, hogy milyen címre kérték a levélszavazatot.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018