INFORÁDIÓ
2021. november 30. kedd
Andor, András

németország

kormánykoalíció

sdp

zöldek

bauer bence

Annalena Baerbock és Robert Habeck, a német Zöldek társelnökei, Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, valamint Christian Lindner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke (b-j) a pártok közötti koalíciós megállapodás bejelentésére érkezik Berlinben 2021. november 24-én.

Szakértő az új német kormányról: sok minden másképp lesz, mint eddig

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Megállapodott egymással a kormánykoalíció létrehozásáról a Német Szociáldemokrata Párt (SDP), a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) és a Zöldek. Egyelőre erős zöld hangsúly érződik a programban - mondta Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

A németországi politika nem arról híres, hogy hirtelen változásokat eszközöljön, következésképp rapid döntések nem várhatók az új kormánykoalíció részéről, de azért kiemelendő, hogy hangsúlyváltozások lesznek – kezdte Bauer Bence az InfoRádió Reggelinfo című műsorában. A programot végignézve ugyanis a közlekedésilámpa-koalíció (jelzőlámpa) számos karakteres politikát tűzött a zászlajára, és ezek között sok újítás, köztük igazi meglepetések is találhatók.

„Tehát radikális fordulatra nem lehet számítani, de nagyon sok minden másképp fog történni, mint eddig” – fogalmazott.

A szakértő szerint amikor az új kormánykoalíció arról beszél, hogy új dinamikát kíván hozni az eddigi álló folyamatokba, elsősorban rektorika lehet, ugyanakkor érdemes szerinte azt is megvizsgálni, hogy a programok szintjén az egyes pártok mit tudtak elérni a tárgyalások során.

Egyelőre erős zöld hangsúly érződik,

igaz, a megállapodásra még az SDP-nél és az FDP-nél a küldötteknek, a Zöldeknél pedig az egész párttagságnak rá kell bólintania, hogy végleges szerződés legyen – jegyezte meg Bauer Bence.

A szakértő meglátása szerint a korábbiakban a Zöldek tagjairól lehetett leginkább azt mondani, hogy rebellisek és mindenféle változtatásokat akarnak elérni, valamint sokkal radikálisabban látják a dolgokat. Nem kétséges, hogy a párttagság radikálisabb, baloldalibb, mint a párt vezetése, de miután 16 évig nem kormányoztak, és már nagyon szeretnének, nehezen elképzelhető részükről a vétó a koalíciós szerződés ügyében.

„Nagyon-nagyon valószínű, hogy megszavazzák, bár semmi sem lehetetlen”

– foglalta össze.

Bauer Bence szerint mindenki számára meglepő fejlemény volt, hogy ilyen rövid idő alatt dűlőre jutottak a pártok, annál is inkább, mert Németországban korábban hárompárti koalícióra még nem volt példa. Bár nagyon sok a hangsúlybeli eltérés, jelek szerint nem összeegyeztethetetlenek a pártok programjai. Aliberális FDP-nek is erősen benne van a keze a a koalíciós szerződésben, míg a szociáldemokraták sok mindent tolerálnak.

Várható német energia- és külpolitika

A Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója emlékeztetett arra, hogy Németország az energiapolitikában az alapvető döntéseket már meghozta, és az utolsó három atomerőmű lekapcsolása 2022 végére várható, valamint a szén-dioxid-semlegességet elérendő, előre hozzák a szén kivezetését is 2030-ra. Ezzel Németország az egyetlen olyan ország, amely egyszerre száll ki a szénből és az atomból, ami igen megnehezíti az energiaválság feloldását. „Nagyon előremennek ezen az úton, a megújulók irányába, még erősebben, mint eddig,

kérdés az, hogy ez meg fogja-e állni a realitást”

– tette hozzá Bauer Bence azzal: a hangsúlyt modern gázerőművekre helyeznék, de jelenleg a politikai elképzeléseken túl konkrét javaslatok, elképzelések nincsenek.

Ami a külpolitikát illeti, a jelenlegi koalíciós társak szerint Németország sokkal elkötelezettebb szeretne lenni az Európa-politikában, sok tekintetben egy föderális Európa irányába kormányozva a gondolkodást és a diskurzust. Emellett vannak olyan pontok is, amelyek a „magyar fülnek is kellemesen csenghetnek”, például a balkáni bővítés erősítése. De számíthatunk konfliktusokra az Európa-politikában, hiszen fölerősítenék a föderalista elemeket, az Európai Parlamentet, illetve transznacionális listákat szeretnének bevezetni az EP-választásra – sorolta a szakértő, aki szerint

ezek Európában nem mindenhol lelnek pozitív fogadtatásra.

Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Kapcsolódó hang

Szakértő az új német kormányról: sok minden másképp lesz, mint eddig
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt a Forma–1 ikonja

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sir Frank Williams, a Williams csapat alapítója és névadója....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018