eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Védőmaszkot viselő férfi beteszi a bőröndjét az autójába a prágai Vaclav Havel repülőtéren 2020. március 13-án. Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette, hogy a koronavírus terjedése miatt külföldi állampolgárok március 15-én éjféltől nem léphetnek be Csehországba, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre. Kivételt ez alól csak azok az idegen állampolgárok képeznek, akiknek tartós lakhelyük van Csehországban, vagy 90 napnál hosszabb tartózkodásra feljogosító vízummal rendelkeznek.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ma dönthet a szükségállapot bevezetéséről Csehország

A cseh kórházakban jelenleg majdnem 4900 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 715 állapotát az orvosok súlyosnak minősítették.

A szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegeli a cseh kormány a gyorsuló koronavírus-járvány miatt – jelentette ki Pavla Svrcinová országos tisztiorvos a prágai közszolgálati hírrádióban.

Az intézkedés lehetővé tenné egyebek között, hogy a kormány elrendelje az orvostanhallgatók munkakötelezettségét az egyre leterheltebb kórházakban vagy a szociális intézményekben.

"Természetesen mérlegelés tárgya ez a lehetőség is, mert elsősorban a kórházakban, a nyugdíjas otthonokban és a szociális intézményekben kezd hiányozni a személyzet" – válaszolta a tisztiorvos a 24 órás cseh hírrádió, a Radiozurnál azon kérdésére, hogy mérlegeli-e a kormány a szükségállapot kihirdetését.

Pavla Svrcinová megjegyezte, hogy

több kórházban már most a hadsereg katonái segítik a leterhelt személyzet munkáját.

A cseh kórházakban jelenleg majdnem 4900 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 715 állapotát az orvosok súlyosnak minősítették. Katonák hétfőn már összesen 39 kórházban segítették a személyzetet. Néhány, főleg morvaországi kórház már az utóbbi napokban azt is bejelentette, hogy korlátozza a tervezett orvosi beavatkozásokat, műtéteket.

Csehországban a járvány miatt tavaly márciusban hirdettek ki első ízben szükségállapotot, amely tavaly május közepéig volt érvényben, másodszor tavaly október elején lépett életbe újra szükségállapot, amely többszöri meghosszabbításra csak az idén április 11-én szűnt meg.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter pénteken a kormányülés után még azt mondta, hogy a szükségállapot bevezetése jelenleg nem indokolt. A koronavírus-járvány terjedését akadályozó óvintézkedések meghozatala szerinte a tavaly májusban elfogadott pandémiatörvény alapján is lehetséges. A pandémiatörvény azonban jövő év február végén érvényét veszti. Vojtech a tárca jogászainak véleményére hivatkozva úgy vélte: szükségállapotot akkor kellene kihirdetni, ha a kormány korlátozni akarná a személyek mozgását.

A cseh közszolgálati hírrádió úgy értesült, hogy ennek ellenére a szükségállapot kihirdetésének kérdését Adam Vojtech már a hétfő délutáni kormányülés elé terjeszti. "Erre a kórházak miatt van szükség" – erősítette meg később az értesülést Daniel Köppl, a tárca szóvivője újságíróknak.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×