eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
A videofelvételről rögzített képen Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni katonai-civil tanács vezetője tévébeszédében bejelenti a tanács és az átmeneti kormány feloszlatását, valamint a rendkívüli állapot bevezetését azt követően, hogy katonák őrizetbe vették a kormány sok civil tagját, köztük Abdullah Hamdok miniszterelnököt is. Burháninak alig egy hónap múlva át kellett volna adnia az átmeneti tanács vezetését egy választott civil vezetőnek.
Nyitókép: Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni katonai-civil tanács vezetője tévébeszédében bejelenti a tanács és az átmeneti kormány feloszlatását, valamint a rendkívüli állapot bevezetését (videófelvételről rögzített kép; MTI/AP/Sudan TV)

Visszahelyezi a hatalomba a megpuccsolt kormányfőt a szudáni hadsereg

Nincs egy hónapja, hogy erővel eltávolították Abdulla Hamdukot az afrikai ország éléről.

Megszületett a megállapodás Szudánban a hadsereg és az északkelet-afrikai arab ország civil vezetői között arról, hogy visszahelyezik hivatalába a múlt hónapban puccsal eltávolított miniszterelnököt, Abdulla Hamdukot – közölték katonák és kormányzati tisztségviselők vasárnap.

A hadsereg és a politikai pártok – köztük a legnagyobb, az Umma Párt – közötti megállapodás szerint szabadon bocsátják az október 25-i puccs során őrizetbe vett politikusokat, és Hamduk szakértői kormányt alakít.

A megállapodás létrejöttében az ENSZ és az Egyesült Államok is közreműködött – mondták el szudáni tisztségviselők.

Szudánban óriási felháborodást keltett a katonai hatalomátvétel alig több mint két évvel azután, hogy megdöntötték Omar el-Besír autokrata uralmát, és elkezdődött egy törékeny demokratikus átmenet; a hadsereggel hatalommegosztásban működő civil kormány alakult.

Ezt a kormányt távolította el október 25-én Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a miniszterelnököt házi őrizetbe helyezték. A puccs elleni tiltakozásul tömegek vonultak az utcára Szudán több városában. A tüntetőkkel szembeni fellépés során legalább 34 embert lelőttek, több százan megsebesültek. Az Európai Unió és az Egyesült Államok elítélte a katonai hatalomátvételt, és határozottan fölszólította a szudáni hadsereget, hogy sürgősen térjen vissza a megkezdett demokratikus átmenethez.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×