eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Woman outdoors with a breathing mask. Flue and corona season
Nyitókép: Patrick Daxenbichler / Getty Images

Jobban terjed, de kevesebb tünetet okoz a delta plusz

Már minden tizedik Covid-fertőzésért a delta veszélyesebb változata felel Angliában.

Szeptember óta naponta 2,8 százalékkal nő azoknak az eseteknek a száma, amelyben az AY.4.2 variáns fertőz Angliában, írja a Sky News a REACT kutatás adataira alapozva. A variánst nemcsak Angliában követik figyelemmel, viszont innen származnak a legpontosabb adatok jelenleg a terjedéséről. Október 19. és november 5. között 100 ezer véletlenszerűen kiválasztott ember 11,8 százaléka hordozta a vírusvariánst.

Az is kiderült ugyanakkor, hogy a variánssal fertőzöttek 33 százaléka mutatta csak a tipikus koronavírus-tüneteket, szemben a delta esetében tapasztalt 46 százalékkal. A láz, a köhögés és az ízlelés- vagy szaglásvesztés tehát ritkábban fordul elő az új delta alvariánssal megfertőződőknél, és egyéb tünetek is ritkábban jelentkeznek náluk.

Paul Elliott professzor, az Imperial College London REACT programjának igazgatója elmondta, hogy ez a változat még fertőzőbbnek tűnik, mint a vírus elterjedtebb delta változata.

"Hogy miért fertőz jobban, azt nem tudjuk. Úgy tűnik azonban, hogy kevésbé tünetes, ami jó dolog"

– mondta.

Christl Donnelly professzor, a kutatóprogram egy másik tagja szerint nem világos, hogy a variáns milyen hatással lesz a világjárványra.

"Ha kevésbé valószínű, hogy tüneteket okoz, akkor ez azt jelenti, hogy kevesebbet tesztelik a vele megfertőzötteket. Ugyanakkor ha a fertőzöttek nem köhögnek, akkor lehet, hogy kevésbé terjesztik a tőlük távolabb állók irányába a betegséget" – vélekedik.

A variánsról egyelőre úgy tűnik, hogy bár

fertőzőbb a deltánál,

kórházi kezelés szükségessége és halálozás ritkábban fordul elő esetében.

A kutatásból az is kiderül, hogy a harmadik oltás felvétele kétharmadával csökkenti a megfertőződés kockázatát, az iskolás korúaknál pedig már egyetlen adag is 56 százalékkal csökkenti azt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×