eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Selling PVC Christmas Trees in the Mall.
Nyitókép: Pridannikov/Getty Images

Újabb hiánycikk: van, ahol karácsonyfából sem lesz elég

A beszállítói láncok összeroppanása és a klímaváltozás következtében a karácsonyfákból is hiány lesz idén, mind az élő, mind a műfenyők amerikai piacán.

A CNBC által megkérdezett fenyőfa árusok arról számoltak be, hogy kevesebb fa lesz elérhető náluk az idei ünnepi szezonban, ami részben a beszállítói láncok összeomlása, részben a klímaváltozás számlájára írható. A kereslet-kínálati viszonyok felborulása mind a műfenyők, mind az élőfenyők piacát érinti majd az Egyesült Államokban – írja a Portfolio.

A műfenyők és karácsonyi dekorációk importálásával és értékesítésével foglalkozó National Tree Company vezérigazgatója egyenesen extrém keresletet vár az idei évre. Mire elérkezik a Hálaadás, amikor hagyományosan indul a karácsonyi költekezés, már üres polcokat találnak majd a vásárlók sok helyen.

Az American Christmas Tree Association vezetője hozzáteszi, hogy a műfenyők nagy részét Ázsiából importálják, amit érintett a beszállítói láncok összeomlása és a megszokottnál tovább tart, mire megérkezik az áru az Egyesült Államokba. Ezért kevesebb fa lesz elérhető idén, ami pedig felfelé fogja hajtani az árakat. A National Tree Company vezetője 25 százalékos áremelkedést jósol.

Az élőfák piacát a beszállítói láncok összeomlása mellett a klímaváltozással járó természeti katasztrófák is érintették. A fenyőfatermelők nem találnak teherautókat, amelyek elszállítják a fáikat, ráadásul az amerikai otthonokba többnyire Oregon és Washington államból érkeznek a fenyőfák, ahol extrém időjárási események, áradások, erdőtüzek és hőhullámok nehezítették az évet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×