eur:
394.78
usd:
370.89
bux:
65150.27
2024. április 19. péntek Emma
Egy ápoló a koronavírusos betegek számára kialakított osztályon a bukaresti Marius Nasta Tüdőkórházban 2021. október 6-án. Romániában az elmúlt 24 órában 14 ezernél is több új megbetegedést regisztráltak és 331-en haltak bele a betegség szövődményeibe, ami a legtöbb a vírus megjelenése óta.
Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Koronavírus – Rossz hírek érkeztek Románia magyarlakta megyéiből

Jelentős regionális eltérések vannak Romániában a Covid-halálozásoknak a fertőzésekhez viszonyított aránya tekintetében: Krassó-Szörény és Hargita megyében négyszer nagyobb arányban haltak meg a koronavírussal diagnosztizált betegek, mint Bukarestben és a fővárost övező Ilfov megyében - tudta meg a Hotnews.ro hírportál.

A portál csütörtökön tette közzé a halálozási ráta megyei bontású adatait, amelyeket a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) bocsátott rendelkezésére. Két nappal korábban a lap az ország 41 megyéjének és a fővárosnak az átoltottsági adatait is megszerezte az oltási kampányt koordináló országos bizottságtól (CNCAV).

Ezekre alapozva a Hotnews az egyes megyék eltérő halálozási rátáját az átoltottsági szinttel is összefüggésbe hozta, rámutatva egyebek mellett, hogy a legalacsonyabb (26 százalékos) átoltottságú Suceava megye a halálozási listán is a legrosszabbak között van.

Országos szinten az ötvenezerhez közelít a járvány kezdete óta regisztrált Covid-halálesetek száma, míg a hivatalosan diagnosztizált fertőzéseké meghaladta az 1 millió 685 ezret. Eszerint Romániában a regisztrált fertőzöttek csaknem három (2,93) százaléka vesztette életét.

Az egyes térségek között azonban jelentős eltérések vannak: Krassó-Szörény megyében 5,66, Hargita megyében 5,47, Suceava megyében 5,22 százalékos a fertőzöttek halálozási rátája, míg Ilfov megyében 1,05, Bukarestben, Kolozs megyében és Konstanca megyében pedig 1,49 százalékos.

Bukarestben és abban a négy megyében, ahol a halálozási ráta két százalék alatti, az átlagos átoltottság a 49 százalékot közelíti. Abban a hat megyében, ahol a koronavírussal diagnosztizált betegek több mint öt százaléka meghalt, az átlagos átoltottság nem éri el 34 százalékot.

A 19,3 milliós Romániában eddig 7 millió 147 ezer lakos, a beoltható (12 év feletti) lakosság 42 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

A Hotnews által publikált megyei bontásból kiderült, hogy abban a hét megyében, ahol (november 1-jéig) az átoltottság meghaladta a 45 százalékot, a fertőzöttek 2,2 százaléka halt meg, míg abban a hat megyében, ahol az átoltottság nem érte el a 30 százalékot, több mint másfélszer magasabb, 3,9 százalékos a halálozási ráta.

A magyar többségű megyékben az átoltottság jelentősen elmarad az országos átlagtól: Kovászna megye utolsó előtti 26,6 százalékos, míg Hargita megye hátulról a hetedik a rangsorban 32,3 százalékos (a beoltható lakosság számához viszonyított) átoltottsággal.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×