eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az új-zélandi bandák is oltásra biztatnak

Willie Jackson maori miniszter ötlete alapján teszik félre ellentéteiket a bandák, hét bandavezér készített közös videót.

Az ország négy legismertebb bandájának képviselője az a hét bandavezér, aki a videóban megjelenik: a kisfilm elkészítésének ötletét a maori fejlesztési miniszter, Willie Jackson vetette fel a The Guardian cikke szerint, miután megbeszélést folytatott a bandavezérekkel, akik aztán rendelkezésre bocsátották a felvételeket, amelyeket Jackson fia, Hikurangi vágott meg.

A négyperces videóban Denis O'Reilly, aki 19 évesen csatlakozott a Black Power bandához, azt mondja, volt már része néhány szúrásban, köztük kettővel a koronavírus ellen, és arra kéri a közösségét, hogy ebben kövessék is őt.

Nem a kormány diktál

"Ez a történet nem bandákról szól, hanem a whānau-ról (családról). Egy dolgot tisztáznunk kell: nem arról van szó, hogy a kormány mondaná meg nekünk mit tegyünk, hanem arról, hogy a szakértők mondják a kormánynak, hogy oltassuk be magunkat, amivel megvédhetjük magunkat" - mondja Harry Tam a Mongrel Mobból. Tagtársa, Dennis Makalio úgy fogalmaz, számára nem volt kérdés, hogy megteszi ezt.

Az új-zélandi koronavírus-járvány eddig összesen 3634 esetet számlált és etnikai vonalak mentén alakult ki: jelenleg

a friss fertőzöttek 70%-a maori és csendes-óceáni új-zélandi,

akik együttesen a teljes népesség 27%-át teszik ki. A jogosult maoriak mintegy 72%-a kapott már egy adagot Pfizer-vakcinából, míg a csendes-óceániak 85%-a, az összes 12 éves vagy annál idősebb ember 88%-a.

Ott a vírus a bandákban is

A vírust jelenlétét legalább három bandában mutatták már ki, ami arra késztette az egészségügyi tisztviselőket, hogy

néhány bandavezetőnek alapvető fontosságú munkavállalói státuszt adjanak, amivel a nehezen elérhető közösségeket is bevonhatják.

Tam is azok közé tartozik, akik megkapták ezt a státuszt. Ő azt mondja, mindannyian veszélyeztetettek vagyunk, de a gyermekek és az idősebbek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.

Stephen Daley, a Head Hunters nevű banda egy tagja azt mondja, azért oltatta be magát, mert törődik a gyermekeivel és meg akarja védeni a whakapapáját, azaz vérvonalát. Bár nem akarja ráerőltetni az emberekre a vakcinát, azt szeretné, ha mindenki tájékozott döntést hozna.

Ta'alili To'omalatai, a King Cobras tagja először szamoai nyelven beszél a videóban, majd angolul mondja el üzenetét, melyben mindenkit arra buzdít, hogy közösségük biztonsága érdekében kérje az oltást.

A Black Power tagja, Michael Te Pou azt mondja, hogy ő apa, nagyapa, nagybácsi és testvér is. "Ezt a tamarikinkért (gyermekeinkért) és a mokopunáinkért (unokáinkért) tettük" - mondta az oltás felvételéről.

Bátor és okos tett

Jarrod Gilbert kriminológus azt mondja, bátor tett volt Jacksontól, hogy nyilvánosan ilyen sok bandataggal társult.

"Ez példa arra, minek kell történnie, ha a nehezen elérhető közösségekhez is szólni akarunk: olyan emberekkel kell szólnunk hozzájuk, akiket tiszteletben tartanak ezekben a közösségekben" - fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×