eur:
394.47
usd:
370.44
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Mark Rutte holland miniszterelnök a nemzethez intézett beszéde közben Hágában 2020. december 14-én. Rutte bejelentette, hogy Hollandiában a koronavírus-járvány elleni védekezésül egy hónapra bezárnak az iskolák, színházak és a múzeumok.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Bart Maat

Negyedik hullám: a holland kormány is bekeményít

Újra kötelezővé teszi nyilvános helyen a maszkviselést és bővíti a csak Covid-igazolással látogatható helyek körét a holland kormány. Hollandiában szeptember végén oldották fel a korábbi korlátozásokat, de azóta megugrott a megbetegedések száma.

Mark Rutte holland miniszterelnök kedd este televízión közvetített sajtóértekezleten jelentette be az újabb szigorításokat. A maszkviselés egyebek között üzletekben, „és más nyilvános helyeken” lesz kötelező,

míg péntektől csak Covid-oltás vagy közelmúltban született negatív Covid-teszt igazolása mellett lesznek látogathatók egyebek között múzeumok, fitneszklubok, kültéri vendéglátóipari teraszok.

Rutte egyúttal felszólított mindenkit – akár beoltott, akár nem -, hogy következetesen tartsák be a higiéniai szabályokat, és aki csak teheti, dolgozzon otthonról.

A kormány jövő héten további döntéseket készül majd hozni, nem kizárva, hogy a munkába járást is Covid-igazoláshoz köthetik.

A bejelentés előzménye, hogy a holland kormány szeptember 25-én feloldotta a korábbi járványügyi korlátozásokat, majd az ezt követő egy hónap során látványosan megugrott (39 százalékkal nőtt) az új megbetegedések száma, a kórházakban pedig 31 százalékkal több Covid-beteget vettek fel, mint egy héttel korábban.

Összességében, a holland járványügyi hatóság keddi jelentése szerint, egy hét alatt 300 fölé ment a 100 ezer lakosra jutó új fertőzöttség.

A járvány ilyen terjedését utoljára júliusban, majd azt megelőzően 2020 decemberében regisztrálták Hollandiában.

Az országban 84 százalékos a teljes beoltottság, és a friss fertőzések többsége a be nem oltottak köréből került ki.

A maszkviselés visszahozása amúgy nem csak Hollandiában jött elő ismét. Szintén keddi bejelentés, hogy a brit egészségügyi hatóságok arra kérték a brit parlamenti képviselőket és a Lordok Háza (Felsőház) tagjait, hogy az üléseken és találkozókon maszkban vegyenek részt.

A maszkhasználatot már múlt héten kötelezővé tették a brit parlament munkatársai számára, de parlamenti képviselők – nem állva munkahelyi viszonyban – nem kötelezhetők, csupán kérhetők erre.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×