eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla
A Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. október 10-én hajnalban. A szeptember 19-étől kitörő vulkán tevékenysége miatt mintegy hatezer embert ki kellett telepíteni, több mint hatezer épület megsemmisült, a lávafolyam 430 hektárt beborított, és két helyen elérte az óceánt, abban két új földnyelvet létrehozva. A nagyobbik mérete meghaladja a 38 hektárt.
Nyitókép: A Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. október 10-én hajnalban. MTI/AP/Daniel Roca

Újabb földrengés - La Palma megpróbáltatásai még nem értek véget

A Cumbre Vieja tűzhányó szeptemberi kitörése óta legerősebb földrengés rázta meg La Palma szigetét szombat reggel.

Az RTVE köztévé a spanyol földrajzi intézetre (IGN) hivatkozva arról számolt be, hogy az 5-ös erősségű földmozgást nemcsak La Palmán, de a szomszédos El Hierro, Tenerife és La Gomera szigeteken is érezni lehetett.

Jelentősebb károkról nincsenek értesülések.

A vulkánkitörés óta naponta több tucat kisebb földrengést regisztráltak. Szakértők szerint, mivel ezek fészke több mint harminc kilométeres mélységben található, nem jelentenek jelentős veszélyt. Ugyanakkor azt jelzik, hogy a sziget déli részén található Cumbre Vieja aktivitása egyhamar nem fog lecsillapodni.

Mindez nem feltétlenül rossz hír a spanyol fennhatóság alatt lévő, 85 ezer lakosú sziget számára, hiszen a tűzhányó időközben egyfajta turisztikai látványosággá vált. Az RTVE szerint különösen a mostani hosszúhétége során vonzott a sziget sok látogatót.

A Cumbre Vieja tűzhányó ötven év szunnyadás nyomán szeptember 19-én kitört. A mintegy 1300 Celsius fokos olvadt kőzet több mint 2500 épületet semmisített meg, illetve 946 hektár területet borít megkövült láva az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata szerint. A sziget hétezernél is több lakóját kellett evakuálni óvintézkedés gyanánt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×