INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

hollywood

sztrájk

forgatás

film

sorozat

Sztrájk jöhet Hollywoodban

Sztrájk jöhet Hollywoodban

Infostart

Szinte az összes film és sorozat forgatása leállhat, az egyik legfontosabb szakszervezet megszavazta a sztrájkot.

Az operatőröket, kellékeseket, fodrászokat és más kézműveseket tömörítő Színházi és Színpadi Dolgozók Nemzetközi Szövetségének (IATSE) tagjai azt mondják, kimerítő munkarendben dolgoztatják halálra őket, garantált pihenő- és étkezési szünetek nélkül.

Jobb munkakörülmények mellett fair fizetést, a streamelt tartalmak után pedig további összeget követelnek maguknak.

Az 50 ezer ágazati munkásból elsöprő többség szavazott sztrájkra, 98 százalék a két százalék ellenében. Amennyiben valóban felfüggesztik a munkát, ez lesz a legnagyobb sztrájk az Egyesült Államokban a második világháború óta, írja a BBC.

Pörög a filmipar

A Film- és Televíziós Producerek Szövetségének az IATSE-vel folytatott tárgyalása a múlt hónapban szakadt meg azt követően, hogy az IATSE nem fogadta el a felkínált alkut. Az ajánlat javított volna a bérezésen és a pihenőidőn egyaránt, illetve 400 milliós nyugdíj- és egészségbiztosítási tervet is tartalmazott. Matthew Loeb, az IATSE vezetője szerint azonban a szavazás egyértelműen jelzi, mi az emberek akarata.

"Ez a szavazás az életminőségről, valamint a film- és televíziós iparban dolgozók egészségéről és biztonságáról szól" - áll a nyilatkozatában. "A bértábla alján lévők nem érdemelnek kevesebbet, mint a megélhetést biztosító bért."

A 2020-as lezárásokat követően idén a filmipar virágzik, és nagyobb a nyomás a benne dolgozókon, mint korábban volt, aminek hatására a Hollywoodban dolgozók is újragondolják, milyen körülmények között akarják folytatni munkájukat.

A közösségi médiában és Los Angelesben terjedő történetek szerint a 15 órás munkanapok, valamint a 70-80 munkaórás hetek sem mennek ritkaságszámba.

Sok érintett dolgozó beszélt arról, hogy hátát vagy térdét kellett megműttetnie a nagy igénybevételt jelentő munka miatt, és az sem ritka, hogy esküvőkre vagy épp temetésekre sem jutnak el a forgatások miatt. Gyakori, hogy hétfőn már hatkor forgatnak, pénteken pedig délután kezdenek és egészen szombat hajnalig talpon vannak, így aztán a hétvégéken sem jut semmi pihenés nekik.

Tizennyolc órás munkanap

"A munkanapjaim őrületesek" - mondta Thomas Pieczkolon hangkeverő a Sunset Boulevardon tartott gyűlésen. A férfi egy 300 millió dolláros műsoron dolgozik egy streamingszolgáltató számára, és a legtöbb nap kilenc órát kell dolgoznia még azelőtt, hogy ebédszünetet tartanának. Hétfői 18 órás munkát jelentenek, a vele dolgozó Jade Thompson pedig arról számolt be, egyszer elaludt vezetés közben hazafelé.

"Elbóbiskoltam, aztán magamhoz tértem, az út szélére navigáltam és pánikrohamom volt. Még nem is volt vége a hétnek! Hétfő volt..." - mondta. Nem ő az egyetlen, aki ilyesmit él át: azt mondja, gyakran addig észre sem veszik, milyen hosszan dolgoztak, amíg nem indulnak haza.

A döntés megszületése nem jelent még automatikusan sztrájkot: sok szakmabeli abban reménykedik, hogy ennek hatására sikerül elérni követeléseik teljesítését.

Hollywoodban utoljára 2007-2008-ban volt hasonló sztrájk, amikor is az írók léptek sztrájkba a realityk felfutásának idején. Most nagyon nagy a nyomás s szakmán azzal kapcsolatosan, hogy emberibb körülményeket biztosítson a dolgozóknak.

Pénzt kérnek a streamingplatformoktól is

A sztrájk a streamingszolgáltatókkal való konfliktust is előidézhet: ezek a szakszervezeti tagok szerint kihasználják a munkájukat.

"A streamingcégek kedvezményt kapnak a munkánkból.

Megérdemeljük, hogy tisztességesen részesüljünk a profitból

- megérdemeljük, hogy legalább annyit fizessenek nekünk, amennyit akkor kaptunk, amikor még tévécsatornáknak dolgoztunk" - mondta Lisa Clark díszlettervező.

A streamingszolgáltatások hatalmas díszletekkel, eposzi történetmeséléssel alakították át az iparágat. Ezek a tartalmak valóban úgy néznek ki, mint a játékfilmek, de Clark szerint tíz hetet kap több száz olyan díszlet elkészítésére, ami egy játékfilm esetében hat hónapig tartott volna.

"Ez nem észszerű kérés" - mondta.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018