eur:
395.61
usd:
366.75
bux:
65585.35
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Fel akarták robbantani a hageni zsinagógát – lekapcsoltak négy embert

A terrortámadást tervezők között egy 16 éves szíriai fiú is van.

Őrizetbe vettek négy embert, köztük egy 16 éves szíriai fiút Németországban egy zsinagóga elleni terrortámadás tervezésének gyanúja miatt – jelentette a Der Spiegel.

A hírmagazin értesülése szerint a fiatalkorú gyanúsított az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Hagenben lakik az édesapjával, és pokolgépes merényletet tervezett a helyi zsinagóga ellen.

Arra készült, hogy a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm kipúr – az engesztelés napja – alkalmából tartott ünnepség alatt hajtja végre a robbantásos támadást.

Szerda este fogták el. Egy külföldi hírszerző szervezettől kapott információk révén jutottak a nyomára. A partnerszolgálat tájékoztatása arról szólt, hogy egy Németországban tartózkodó feltételezett iszlamista egy zsinagóga elleni robbantásos merényletről kommunikál egy online chatalkalmazásban. Állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésének gyanújával nyomoznak ellene - írta a Der Spiegel a hírportálján.

A hageni zsinagógánál szerda este nagyszabású rendőri műveletet végeztek. A környéket lezárták, a zsinagógában tervezett istentiszteletet és ünnepséget lemondták. Robbanószer keresésére idomított kutyákat is bevetettek. Közvetlen veszélyre utaló jeleket nem tártak fel.

A hageni rendőrség csütörtöki közleménye szerint az üggyel kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe a városban, köztük egy 16 éves fiatalt. A lehetséges bizonyítékok lefoglalására házkutatásokat tartottak.

A Der Spiegel jelentése szerint a szíriai fiú mellett három férfit vettek őrizetbe. Egy lakásban találtak rájuk a hageni pályaudvar közelében. Az épülethez vezető utcát lezárták, és átkutattak egy gyanús gépjárművet, amely az utcán parkolt.

Herbert Reul tartományi belügyminiszter egy csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, hogy fennállt a támadás veszélye a hageni zsinagógánál, és ezt a veszélyt a rendőrség "vélhetően elhárította".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×