eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ferenc pápa a balázsfalvi Szabadság mezején pontifikált miséjén, amelyen boldoggá avat hét, a kommunisták börtöneiben meghalt görögkatolikus püspököt 2019. június 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Klímavészhelyzet - Közös felhívással állt elő a pápa, a canterbury érsek és az ortodox ökumenikus pátriárka

"Imádkozzanak azért, hogy a világ vezetői bátor döntéseket hozzanak!"

A világ három legjelentősebb keresztény egyházi vezetője példa nélkül álló közös felhívást intézett kedden a hívekhez az ENSZ novemberi glasgow-i klímavédelmi konferenciája (COP26) előtt, arra kérve őket, hogy "hallják meg a Föld kiáltását", és segítsék a klímaváltozás hatásainak enyhítésére irányuló erőfeszítéseket.

Ferenc pápa, Justin Welby canterbury-i érsek és I. Bartholomaiosz ortodox ökumenikus pátriárka a "Közös üzenet a teremtés védelmében" című dokumentumban ezenkívül azt kéri a hívektől: imádkozzanak azért, hogy a világ vezetői bátor döntéseket hozzanak a csúcstalálkozón. "Hitétől és világnézetétől függetlenül arra kérünk mindenkit, hogy hallja meg a Föld és a szegény emberek kiáltását, vizsgálja felül életmódját és hozzon nagy áldozatot a Földért, amelyet a Teremtőtőtől kaptunk" - írták.

Ferenc pápa az 1,3 milliárd hívőt számláló római katolikus egyház feje, Bartholomaiosz 220 millió ortodox keresztény vallási vezetője, Welby pedig a 85 millió fős anglikán világközösség rangidős püspöke.

Mindhárman nagyon aktívak környezetvédelmi ügyekben,

és egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás és a globális felmelegedés legalább részben az emberi tevékenységnek - mint például a fosszilis energiahordozók használatának - a következménye.

"A nyers valóság az, hogy cselekedeteink elkerülhetetlen következményeként csökken a biodiverzitás, pusztul a környezet, változik a klíma, mert

önző módon többet használtunk fel a Föld adta erőforrásokból, mint amennyi veszteséget a bolygó elvisel.

A közelmúltbeli szélsőséges időjárási események, természeti katasztrófák, áradások, tüzek, aszály és a tengervízszint emelkedése mind azt jelzi, hogy a klímaváltozás nem egy jövőbeli probléma, hanem közvetlenül befolyásolja az emberiség fennmaradását" - írták a vallási vezetők.

Elképzelhető, hogy konferenciát el kell halasztani, mert sok országban még súlyos a koronavírus-járvány. A skót püspökök közlése szerint Ferenc pápa részt akar venni a csúcstalálkozón, de ezt befolyásolja majd egészségi állapota. Welby érsek szóvivője szerint ott lesz, Bartholomaiosz hivatala pedig egyelőre nem tudatta a pátriárka erre vonatkozó terveit. A Vatikánban október 4-én találkozót rendeznek a világ 40 vallási vezetője és 10 vezető tudósa számára, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a konferencia előtt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×