eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Migráció: Lengyelország is kerítést épít

A fehérorosz határra húzzák fel, 2,5 méter magas lesz.

Az észak-lengyelországi, a határhoz közeli Kopczany községben szervezett sajtóértekezleten Blaszczak közölte: az új szögesdrót-kerítés építését még ezen a héten megkezdik, mégpedig a júliustól már épülő, jelenleg 130 kilométer hosszú, egyszerű szögesdrót-tekercsekből álló akadályvonal mentén.

A miniszter hangsúlyozta: Fehéroroszország felől "hibrid támadás" irányul Lengyelország ellen, az újabb migrációs válság elindítására tett próbáról van szó. A jelenlegi helyzetet Blaszczak összehasonlította a 2015-ös válsággal, a nyugat-balkáni migrációs útvonal kialakulásával.

"Nem engedjük, hogy emberkereskedők kihasználják azoknak a naivitását és hiszékenységét, akiket repülőkkel visznek Fehéroroszországba, majd ide, a lengyel határra" - jelentette ki Blaszczak.

Megjegyezte: a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka rezsimje, amely a migrációs nyomás hátterében áll, szoros összeköttetésben van Moszkvával. "Emlékezetünkben tartjuk, mi történt 2008-ban Grúziában és 2014-ben Ukrajnában, nem engedjük meg, hogy Lengyelországon keresztül az Európai Unióba (EU) vezető migránscsempészeti útvonalat alakítsanak ki" - fogalmazott a miniszter.

A lengyel-fehérorosz határszakaszon vasárnap 84 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Augusztus eleje óta több mint kétezer ember próbált illegálisan átjutni rajta. A lengyel határőrség mintegy 1350 esetben megakadályozta a határátlépést, több mint 780 személyt pedig feltartóztattak és őrzött központokba szállítottak.

Az észt, a lett, a litván és a lengyel kormányfő hétfőn közös nyilatkozatban állapították meg: Fehéroroszország nyugati határain a migrációs válságot a Lukasenka-rezsim tervelte ki és szervezte meg, ez a szomszédos uniós tagállamok, valamint az egész EU elleni hibrid (nem katonai eszközökkel vívott) támadásnak számít.

Szorgalmazták, hogy az EU szervei haladéktalanul megfelelő értékű többleteszközöket biztosítsanak a kialakuló újabb migrációs válság kezelésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×