INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

kelemen hunor

székelyföld

románia

ludovic orban

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke online sajtótájékoztatót tart a Szövetségi Állandó Tanács ülése után Kolozsváron 2020. október 16-án. A Szövetségi Állandó Tanács a parlamenti jelöltlistákról döntött, amelyen az Erdélyi Magyar Szövetség két befutó helyet kaphat.

Reagált az RMDSZ az etnikai átformálásos román tervekre

Infostart / MTI

Kelemen Hunor Ceausescu óta nem hallott ilyen hangot a romániai közéletben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint Nicolae Ceausescu kommunista diktátor retorikáját vette át Ludovic Orban, a vezető román kormánypárt elnöke, amikor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Hargita megyei szervezetének vasárnapi küldöttgyűlésén azt fejtegette, hogy a beruházásokkal Székelyföld etnikai összetételét is jelentősen meg lehet változtatni.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Maszol.ro portálnak reagált a román parlament alsóházi elnöki tisztségét is betöltő Ludovic Orban kijelentéseire.

Kelemen Hunor szerint Ludovic Orban kijelentése azt jelzi, hogy

a politikus nem tud szabadulni a '70-es, '80-as évekből megörökölt gondolkodásmódtól.

"Azt mondani, hogy a gazdaságfejlesztésnek az etnikai arányok megváltoztatása a célja; hát Ceausescu is éppen ezt akarta az iparosítással" - nyilatkozta a Maszol.ro-nak Kelemen Hunor.

A miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen Hunor hozzátette: "Aki ilyen céllal akar befektetni, beruházni, az inkább messze kerülje el Székelyföldet".

Az RMDSZ elnöke Ludovic Orbannak azt a kijelentését is kifogásolta, amely szerint Hargita megyét azért kerülték el a beruházások, mert az RMDSZ úgy vélte: "jobban kézben tudja tartani a választóit, ha azok függőségi helyzetben vannak".

Kelemen Hunor kijelentette:

Ludovic Orban úgy tett, "mintha most jött volna egy másik bolygóról,

és ezzel elsősorban az erdélyi magyar választókat nézi le". Megjegyezte: az RMDSZ azért tudja képviselni az erdélyi, székelyföldi magyarokat is, mert immár harminc éve folyamatosan megkapja ehhez a támogatást - jelentette ki a szövetség elnöke. Úgy vélte: Ludovic Orban "buta nyilatkozata" méltatlan egy pártelnökhöz, akinek ismernie kellene az ország minden régiója helyzetét.

Ludovic Orban vasárnap beruházásokat ígért a 85 százalékban magyarok által lakott székelyföldi Hargita megyének, és kijelentette: "ha a térséget sikerül a potenciáljának megfelelően fejleszteni, látni fogják, hogy az etnikai összetételt is jelentősen meg lehet változtatni (...). Ha itt termelő kapacitások alakulnak ki, és szükség lesz a munkaerőre, nyilvánvaló, hogy jönnek majd munkakeresők is".

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018