eur:
368.02
usd:
342.47
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix

Ezrek tiltakoztak Portóban a munkanélküliség, a nélkülözés és a privatizációk ellen

Ezrek tiltakoztak szombaton, a szociális EU-csúcs színhelyén, a Portugália északi részén fekvő Porto városában, hogy felhívják a figyelmet a szegénységre, a nélkülözésre és szót emeljenek a privatizáció ellen.

"Ha aggódnak a szociális helyzet miatt, akkor nem csúcsokat kell tartani, hanem konkrét lépésekre van szükség. A vállalatokról már tudjuk, hogy nincsenek aggodalmaik a szociális helyzetünk miatt" - mondta az AFP francia hírügynökségnek egy portugál férfi, akit 150 emberrel együtt bocsátottak el egy bezárt portugáliai olajfinomítóból. Szerinte a Galp portugál energiavállalat arra használja ki az energiaátmenetet, hogy munkahelyeket szüntessen meg, csökkentse a fizetéseket és korlátozza a munkavállalók jogait.

Az uniós vezetők szombaton a szociális partnerekkel folytatott megbeszélések után akciótervet fogadtak el, de a munkavállalói képviseletek szerint "nem találták meg a megfelelő válaszokat".

"Fel kell venni a harcot az alacsony bérek, a nélkülözés és a közszolgáltatások lerontásának politikája ellen" - hangoztatta Isabel Camarinha, a portugál szakszervezeti szövetség vezetője, aki a tüntetést szervezte.

A rendőrség adatai szerint a megmozduláson mintegy háromezer ember vett részt.

Címlapról ajánljuk
Infláció, népszámlálás, statisztika: élet a számok mögött – nagyinterjú Vukovich Gabriellával, a KSH leköszönő elnökével

Infláció, népszámlálás, statisztika: élet a számok mögött – nagyinterjú Vukovich Gabriellával, a KSH leköszönő elnökével

Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal leköszönő elnöke az infláció csökkenő tendenciáiról és népszámlálás már meglévő eredményeiről, azok alapján az elmúlt időszakban tapasztalt, a demográfiát, a települések népességét, az országrészek közötti eltéréseket mutató változásokról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, de szót ejtett a jövőbeni terveiről is.

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×