INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

koronavírus

járvány

szuga josihide

Szuga Josihide japán miniszterelnök vizet kortyol, mielőtt képviselői kérdésekre válaszol a parlament alsóházának 2021. január 20-i ülésén Tokióban. Az ülés központi témái a koronavírus-járvány elleni védekezésre irányuló kormányintézkedések és a vírus világjárványa miatt 2020-ról 2021-re halasztott tokiói nyári olimpia voltak.

Baljós árnyak az olimpia körül: a Covid átírta a japán miniszterelnök naptárát

Infostart / MTI

Szuga Josihide a romló koronavírus-járványhelyzet miatt elhalasztja az erre a hónapra tervezett, indiai és Fülöp-szigeteki látogatását.

Szuga Josihide a látogatás során a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térségről egyeztetett volna a partnereivel. A térség biztonsági helyzete azt követően került középpontba, hogy Kína fokozta e területen a katonai jelenlétet. Indiai hivatali partnerével, Narendra Modival tervezett tárgyalásai során Szuga igyekezett volna megerősíteni Japán, India, Ausztrália és az Egyesült Államok együttműködését a térségben, ellensúlyozandó az erősödő kínai érdekérvényesítést.

A szerdai bejelentés szerint a miniszterelnök jelenleg a járványhelyzet kezelésére összpontosít.

Sajtóforrások szerint a különböző vírusmutációk okozta megbetegedések következtében

Tokió, Kiotó, Oszaka és a vele szomszédos Hijogo prefektusai vészhelyzet kihirdetését kérték a kormánytól.

Értesülések szerint Koike Juriko tokiói kormányzó az április 29-től május 9-ig tartó, úgynevezett arany heti ünnepek idejére hirdetne ki vészhelyzetet, ekkor ugyanis sokan ki szokták venni szabadságukat.

Amennyiben mind a négy területen elrendelik a vészhelyzetet, a szigorító rendelkezések a 126 milliós Japán lakosságának csaknem a negyedét érintenék.

Ellentétben több nyugati országgal, Japán egyelőre elkerülte a járvány hirtelen berobbanását, mindezidáig körülbelül 540 ezer igazolt esetről és 9707 halálos áldozatról tudni, szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy

az esetszámok alig három hónappal a tervezett tokiói nyári olimpiai játékok előtt ugrottak meg, illetve az oltási kampány lassúságára figyelmeztetnek.

A szigetország egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztériuma eddig csak a Pfizer/Biontech-vakcinát engedélyezte, a Moderna gyógyszergyártó oltóanyaga pedig várhatóan a jövő hónapban kapja meg az engedélyt.

Japánban eddig kicsivel több mint 1,2 millió egészségügyi dolgozó és mintegy 19 ezer 65 éves vagy afölötti ember kapta meg a védőoltás legalább egyik dózisát, ami a lakosság körülbelül egy százalékát jelenti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018