eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Tüntetők a vallettai parlament előtt 2019. november 26-án, miután Keith Schembri kabinetfőnök és Konrad Mizzi máltai turisztikai miniszter is bejelentette lemondását a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásával kapcsolatban egyre terebélyesedő botrány miatt. Christian Cardona gazdaságiminiszter pedig közölte, hogy felfüggeszti kormányzati tevékenységét. Az 53 éves oknyomozó újságírót 2017. október 16-án robbantották fel autójában, a merénylet Európa-szerte nagy visszhangot váltott ki. Az újságírónő gyakran írt leleplező cikkeket a befolyásos máltai körökben zajló korrupcióról, pénzmosásról.
Nyitókép: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Letartóztatták az egykori kabinetfőnököt, akinek az ügyén dolgozott meggyilkolásakor a máltai újságírónő

Keith Schembri ellen korrupció, pénzmosás, bűnszövetség, hamisítás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Letartóztatták Joseph Muscat korábbi máltai miniszterelnök egykori kabinetfőnökét, aki ellen korrupció, pénzmosás, bűnszövetség, hamisítás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Keith Schembri ellen azt követően indult vizsgálat, hogy kenőpénzeket kapott máltai útlevelek eladásából, és megvesztegette annak a cégnek az ügyvezetőjét, amelynek több millió eurós nyomdagépet adott el.

Az ügyészek bírósági beszámolója szerint a férfi dokumentumokat is hamisított, továbbá hamis tanúvallomást tett.

Schembri 2013 és 2019 között Muscat kabinetfőnökeként irányította a miniszterelnöki hivatalt. Botrányba keveredett 2016-ban, amikor a Panama-iratok néven ismert kiszivárogtatott adatbázisból kiderült, hogy hetekkel Muscat kormányra kerülését követően offshore struktúrát hozott létre.

A Máltán meggyilkolt újságíró, Daphne Caruana Galizia volt az első, aki leleplezte Schembri panamai cégét, és éppen egy erőműüzlettel kapcsolatos kiszivárogtatáson dolgozott, amikor megölték.

Schembri 2019 decemberében, amikor Caruana Galizia meggyilkolásával összefüggésben letartóztatták, lemondott kabinetfőnöki tisztségéről. Később vádemelés nélkül szabadon engedték. Muscat hetekkel később, a korrupcióellenes tüntetések hatására lemondott kormányfői tisztségéről.

Schembri egyike volt annak a 11 embernek, aki ellen szombaton vádat emeltek a bíróságon. A vádlottak között van apja, üzleti partnere, könyvelői és pénzügyi tanácsadói csapata, valamint pénzügyi ellenőre is. Mindannyian ártatlannak vallották magukat.

A bíró elutasította Schembri óvadék iránti kérelmét, egyben befagyasztotta a vagyonát.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×