INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

csíksomlyó

romatelep

tűzvész

A csíksomlyói hegynyereg, Ferenc pápa június elsejei miséjének helyszíne 2019. május 6-án. A Hármashalom-oltár és környéke a magyar kormány támogatásával bővül és megújul. A szentmisére már több mint százezren regisztráltak, az eseményre Magyarországról zarándokvonat indul.

Csíksomlyói tűzvész: sok roma visszaköltözött a nyomornegyedbe

Infostart / MTI

A csíksomlyói tűzvész károsultjainak több mint fele költözött vissza a nyomornegyedbe – mondta Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere.

Az alpolgármester elmondta: 28 család, összesen 138 személy döntött úgy, hogy visszaköltözik azokba a viskókba, amelyek nem égtek le a tűzvész során. Harminc család, összesen 123 személy továbbra is az Erőss Zsolt sportcsarnokban várja, hogy ideiglenes lakást ajánljanak neki. Az alpolgármester sajtótájékoztatójáról az Agerpres hírügynökség és a Maszol.ro portál számolt be.

Sógor Enikő elmondta: a tűzvész után megmaradt 28 viskó ugyan törvénytelenül épült, és nem felelnek meg az alapvető higiéniai és tűzvédelmi feltételeknek, de a városvezetés nem akadályozhatta meg a lakók visszatérését. Hozzátette:

nem fogják megengedni a roma közösségnek, hogy újabb viskókat építsen a leégettek helyére.

A sportcsarnokban ideiglenesen elhelyezett családokat a városvezetés konténerlakásokba költöztetné. Ezek elhelyezéséről azonban egyelőre nem hoztak döntést. Az elmúlt napokban a zsögödfürdőiek tiltakozását vonta maga után az az elképzelés, hogy a Csíkszeredához tartozó településre költöztessék a hajléktalanokat.

Sógor Enikő elmondta: a visszaköltözők és az elhelyezésre várók körében is folytatni szeretnék az elmúlt hetekben elindított szociális, oktatási programokat.

A január 7-én este kiütött tűzvészben a nyomornegyed mintegy fele semmisült meg. A tűzvész nem követelt emberéletet, és senki sem sérült meg. A negyed hajléktalanná vált lakosainak egy része rokonokhoz menekült, 252 embert, köztük 141 gyereket a helyi hatóságok az Erőss Zsolt sportcsarnokban szállásoltak el ideiglenesen.

Nyitókép: Veres Nándor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018