eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk

Kemény fellépést ígérnek a bécsi vandálokkal szemben

Randalírozások voltak Bécs jelentős részben bevándorlók lakta negyedében szilveszter éjszakáján, a rongálók közül többen Allah akbar kiáltások közepette petárdákkal dobálták meg a rendőröket is. Az APA osztrák hírügynökség szombati jelentése szerint Karl Nehammer belügyminiszter reagálásában azt hangoztatta, nem tűrik el az ilyen cselekedeteket a "párhuzamos társadalmakhoz" tartozók részéről.

A Favoriten negyedben, a Reumann téren randalírozók amellett, hogy pirotechnikai eszközökkel számos kárt okoztak, a jelentések szerint felgyújtottak egy rendőrautót, gyúlékony folyadékkal öntöttek le egy fenyőfát, és a közbelépő rendőröket is égő pirotechnikai eszközökkel dobálták meg.

A rendőrség kilenc embert állított elő, közöttük szír, osztrák, iraki fiatalokat. Egy 21 éves szír férfit, aki szemetesedénnyel akart betörni egy ékszerüzletbe, előzetes letartóztatásba helyeztek.

"Az ilyen cselekményeket nem tűrjük el"

- hangsúlyozta közleményében Karl Nehammer, hozzátéve, hogy a történtek "mélyen antidemokratikus és minden szolidaritást nélkülöző magatartás jelei". "Mindenkinek, aki nem tud azonosulni társadalmi értékeinkkel, és megpróbálja azokat megbolygatni, jogi következményekkel kell számolnia" - így a belügyminiszter.

Susanne Raab, az integrációs ügyekért felelős tárca nélküli miniszter az APA-nak kijelentette, hogy mélyen megrázták a Favoriten negyedben szilveszteréjjel készült felvételek, amelyek ismételten a párhuzamos társadalmak veszélyéről tanúskodnak.

A néppárti belügyminiszter azt is közölte: a bécsi rendőrség széles körű nyomozást indít az ügyben.

Gerhard Pürstl bécsi rendőrfőnök ehhez kapcsolódva hangoztatta, hogy máris egyenruhás különleges egységek és civilruhás nyomozók járőröznek és végeznek ellenőrzéseket a városnegyedben.

Pürstl várhatóan hamarosan a bécsi városvezetéssel is megvitatja a bevándorlók beilleszkedésével kapcsolatos biztonsági helyzetet és a rendőrség erre vonatkozó politikáját.

Nehammer és Raab köszönetet mondott a rendőrségnek a fellépéséért.

Favoritenben már augusztusban összetűzések voltak kurd nacionalista tüntetők és török bevándorlók között, ami miatt feszültté váltak a török-osztrák kapcsolatok. Sebastian Kurz osztrák kancellár viszály szításával vádolta meg Ankarát.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) a most történtek miatt bírálta Michael Ludwig szociáldemokrata polgármestert, aki szerinte kudarcot vallott az integráció megvalósításában. Dominik Nepp, a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) képviselő volt bécsi alpolgármester kijelentette: "megdöbbentette az iszlamiszta bűnöző migráns csőcselék", és 2020 júniusa, a zavargások kezdete óta tanúsított tétlenséggel vádolta meg a belügyminisztert.

Norbert Hofer, az FPÖ vezetője a rendzavarók kitoloncolását követelte, az osztrák állampolgársággal rendelkezőktől pedig az okozott károk megtérítését.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×