eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke beszélget a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatásáról szóló sajtótájékoztató előtt Ópusztaszeren 2020. augusztus 18-án. A magyar megmaradást szolgálná a nemzeti régiók létrejötte az Európai Unióban, ezért létérdek támogatni az erre irányuló aláírásgyűjtést - hangzott el a sajtótájékoztatón.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Már csak két ország aláírásai kellenek az őshonos nemzeti kisebbségek aláírásgyűjtő akciójában

Hét országból kellenek aláírások, ebből ötöt már ki lehet pipálni – nyilatkozott az ügyben a kampányfőnök Pesty László.

Két országból még kellenek aláírások a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés sikeréért - közölte a kezdeményezés kapcsán indított petíció kampányfőnöke az M1 aktuális csatornán.

Pesty László hozzátette: a csütörtök esti adatok szerint Svédországból a szükséges szavazatok több mint 97 százaléka beérkezett; a Svédországot követő "befutó" – az utóbbi napokban folytatott tárgyalásoknak köszönhetően – Lettország lehet.

Az utóbbi másfél hónapban

a szlovén, a spanyol és a belgiumi flamand közösséget is próbálják még inkább elérni a siker érdekében

– hangsúlyozta. Emellett a kampányhoz hétfőn csatlakozott Testnevelési Egyetemmel folytatandó együttműködéstől is szintén komoly eredményeket várnak – fűzte hozzá.

Az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmét sürgető, Minority SafePack polgári kezdeményezés sikere, az állásfoglalás Európai Parlament általi megszavazása biztató fejlemény a székely petíció szempontjából is – fogalmazott Pesty László.

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság három hónappal meghosszabbította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés határidejét is, amely így 2021. február 7.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a járványra tekintettel egyszer már meghosszabbították a határidejét hat hónappal, november 7-éig.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×