eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kolozsvár, 2020. december 6. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart az urnazárások után a kolozsvári Iskola Alapítvány székhelyén a romániai parlamenti választások napján, 2020. december 6-án. Kelemen Hunor szerint biztosítva lesz a magyar képviselet a román parlamentben a következő négy évben. Az RMDSZ elnöke az urnazárás után közzétett exit poll felmérések eredményei alapján értékelte a választásokat.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Szakértő: kormányra léphet az RMDSZ

Koalíciós kormány alakulhat Romániában a vasárnapi választások eredménye következtében a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével.

Egyik párt sem szerzett abszolút többséget a romániai parlamenti választásokon, így várhatóan koalíciós kormány alakul a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével - vélekedett a Nemzetpolitikai Kutatóintézet politológusa.

Illyés Gergely hétfőn az M1 tévécsatornán hozzátette: Klaus Iohannis államfő az elmúlt hónapokban többször is világossá tette, hogy a választások eredményétől függetlenül a PNL miniszterelnök-jelöltjét kéri fel kormányalakításra. Ezzel a kijelentéssel demobilizálhatta a kormánypárt szavazóit, és ez az alacsony részvételhez is hozzájárult - mutatott rá a szakértő.

Hangsúlyozta: a részvételi arány csökkenése mögött komplex okok állnak, többek között a koronavírus-járvány és az abból adódó korlátozások hatásai.

Romániában jelenleg is teljes városok vannak karanténban

napközben is érvényes kijárási tilalom mellett, ilyen hangulatban a pártok mozgósítási technikái is nehézségekbe ütköztek - fűzte hozzá.

Mint mondta, az elmúlt tizenkét évben 39 és 42 százalék között mozgott a részvételi arány a parlamenti választásokon, míg az idén, a külföldi szavazatok feldolgozása után is, a részvétel 33 százalék körül alakulhat.

Az eredmények alapján az első helyen a Szociáldemokrata Párt (PSD) áll a szavazatok közel 30 százalékával, akiket a PNL követ a voksok 25,11 százalékával. A nemzeti liberálisoknak ez egy rossz eredmény, hiszen az év elején készített felméréseken 40 százalék fölötti támogatottságuk volt - mutatott rá a szakértő. A szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága mellett, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a liberális PLUS alkotta USR-PLUS választási szövetségre a voksolók 14,5, a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) 8,7, az RMDSZ-re 6 százalékuk szavazott - hangzott el a műsorban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×