eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A kolozsvári, 31-es szavazókörzet a romániai parlamenti választásokon 2020. december 6-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Eredmények - Ötpárti lesz az új román parlament, benne az RMDSZ-szel

A szociáldemokraták az exit poll eredményeknél nagyobb különbséggel előzik a liberálisokat, a magyar nemzetiségi pártot egy tavaly alakult ultranacionalista párt előzi. A rendszerkritikus USR-PLUS 14 százalékot szerzett.

Öt politikai alakulatnak lehet parlamenti képviselete Romániában a következő négy évben a vasárnapi választásokat követően - közölte a Digi 24 hírtelevízió hétfő hajnalban a voksok több mint 87 százalékának összesítésére alapozva.

A választásokat a részeredmények szerint a jelenlegi parlamentben is legnagyobb frakcióval rendelkező, de tavaly óta ellenzékbe szorult

Szociáldemokrata Párt nyerte 30 százalék körüli eredménnyel,

vagyis az exit poll által előre vetített másfél százalékpontnál meggyőzőbb, öt százalékpontos előnnyel.

Második helyen a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt végzett, mely az eddig megszámolt voksok valamivel kevesebb mint 25,4 százalékát kapta.

A harmadik helyen a rendszerkritikus USR-PLUS szövetség végzett, amely a részeredmények alapján 14 százalékot összesített.

A választások legnagyobb meglepetéseként egy tavaly alakult

ultranacionalista párt, a koronavírus-járvány idején vírustagadó összeesküvés-elméleteket terjesztő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is bejutott a parlamentbe,

8,7 százalékos eredménnyel.

Rajtuk kívül a 6,5 százalékon álló Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) lesz biztosan parlamenti képviselete.

Az exit poll becslésnek ellentmondva a részeredmények szerint sem 4,2 százalékos eredményre taksált Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párt, sem a 4,6 százalékon álló Traian Basescu volt államfő által alapított konzervatív Népi Mozgalom Pártját (PMP) nem lépi át az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Az öt párton kívül - amelynek mind a képviselőházban, mind a szenátusban lesznek törvényhozói - 17 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttatott egy-egy képviselőt a kétkamarás parlament alsóházába.

Romániában csaknem

5,8 millióan szavaztak, ami a belföldi névjegyzékben szereplők kevesebb mint 32 százalékát teszi ki.

Külföldön, ahol kétnapos volt a szavazás 265 ezren voksoltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×