eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az örmény parlament jereváni épületébe behatolt tüntetők berendezési tárgyakat rongálnak meg az ülésteremben 2020. november 10-én. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról. Azerbajdzsán és Örményország között régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét.
Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Így indulhat tiszta lappal Örményország

15 pontot tett asztalra az ország vezetője. Cél a stabilitás és a biztonság.

Tizenöt pontból álló ütemtervet dolgozott ki Örményország stabilitásának és biztonságának szavatolására Nikol Pasinján miniszterelnök, aki szerdán közölte azt is, hogy változtatásokat kezdeményez a kormány összetételében.

Facebook oldalára feltett üzenetében a politikus hangsúlyozta:

ő a fő felelős a kialakult helyzetért, de

azért is ő felelős elsősorban, hogy megteremtődjön az ország stabilitása és biztonsága. Ennek érdekében dolgozta ki menetrendjét, és kezdeményez változtatásokat a kormányban.

Előterjesztése élén a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus következményeinek felszámolása áll. Egyebek között szó van arról, hogy szociális támogatást nyújtanak a harcokban elesettek családjainak, a hadifogságból visszatért katonáknak, illetve a polgári lakosságnak a megrongálódott épületek és infrastruktúra felújítására, továbbá az ország politikai rendszerének megszilárdítására.

Külön kiemelte annak fontosságát, hogy biztosítva legyen az örmény menekültek Hegyi-Karabahba történő visszatérése és normális életvitelük teljes helyreállítása. Szólt emellett arról is, hogy szándékában áll az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának keretében felújítani a Hegyi-Karabah státusáról folytatott tárgyalásokat. Ez ügyben konzultációkat kezdene a politikai és a civil társadalom képviselőivel, de tervezi az ország fegyveres erőinek reformját is.

A Pasinján által előterjesztett témák között szerepel a választási rendszer megújítása és a korrupcióellenes harc jegyében felállítandó különleges bírói intézmény létrehozása. A miniszterelnök mindemellett tervezi a koronavírus-járvány elmúltával a gazdaság talpra állítását.

A múlt

Szeptember végén robbantak ki harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban az azeri és az örmény erők között. A fegyveres küzdelemben az örmény erők számos fronton vereséget szenvedtek. Nikol Pasinján, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök november 10-én állapodott meg a harcok lezárásáról. A tűzszüneti megállapodás értelmében Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, általa korábban megszállt régiót, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. A kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók veszik át a demarkációs vonal és a korridor mentén.

Míg a megegyezést Azerbajdzsánban hatalmas győzelemként ünnepelték, addig Örményországban kapitulációként fogadták, és tüntetések kezdődtek Pasinján lemondását követelve. A kormányfő mostani kezdeményezésének célja elejét venni a további tiltakozásoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×