eur:
393.13
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Angela Merkel német kancellár és Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a bajor kormány ülésére utazik hajón Prien am Chiemseeben 2020. július 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sven Simon pool/Frank Hörmann

Angela Merkel: a tavaszig kell kitartani

A koronavírus-járvány második hulláma súlyosabb az elsőnél, és a tél végéig tarthat a védekezés ellene Németországban - jelentette ki Angela Merkel német kancellár Berlinben.

Azzal kell számolni, hogy a második hullám "keményebb lesz az elsőnél, ugyanúgy, mint a spanyolnáthánál", az eddigi legsúlyosabb modern kori világjárványnál, mindenekelőtt azért, mert az elsőnél "rosszabb évszakra", a téli hónapokra esik. Ez azt jelenti, hogy a járványügyi védekezés "egész télen leköt majd minket" - mondta a német kormányfő.

Kiemelte, hogy a vírus elleni oltás fejlesztéséről "kedvező hírek" érkeznek, de az eredmények "nem mutatkoznak meg jelentős mértékben" a járvány második hullámának alakulásában.

Így továbbra is be kell tartani majd a fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket - mondta Angela Merkel, aki a szövetségi kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület, a gazdasági bölcsek tanácsának is nevezett szakértői csoport új előrejelzésének átadására szervezett online sajtóeseményen nyilatkozott.

Az előrejelzés szerint

Németország hazai összterméke (GDP) az idén 5,1 százalékkal csökken, jövőre 3,7 százalékkal növekedik.

A járvány a második világháború utáni német történelem egyik legmélyebb válságába taszította a gazdaságot, és a második negyedévben történt meredek visszaesést ugyan a nyáron lendületes növekedés követte, de "a koronaválság még nem ért véget" - emelte ki Lars Feld, a testület vezetője.

A fertőződések számának erőteljes emelkedése miatt az Európai Unió legnagyobb gazdaságának helyzete "törékeny", a folyamatok alakulását pedig nagyban meghatározza, hogy miként sikerül megfékezni a járványt és hogyan alakul a külgazdasági környezet - tette hozzá.

Aláhúzta, hogy a gazdaságpolitika többszörös kihívás előtt áll, a járvány miatti recesszió mellett kezelnie kell a digitalizáció, a klímaváltozás és a demográfiai átalakulás hatásait is.

Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 18 487 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Ez nagyjából 7 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 214 esethez viszonyítva. A fertőzéshullám erejének mérséklődését jelzi, hogy az előző héten regisztrált esetszám 15 százalékkal haladta meg a hét nappal korábbi 14 964-et.

Az új esetekkel együtt 705 687 fertőződést regisztráltak Németországban.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 261-gyel nőtt, 11 767-re.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) szerdai összesítése szerint újabb csúcsra, 3127-re emelkedett. Ez 68 esettel több az egy nappal korábbinál. Nagyjából minden második beteg - 1787 ember - gépi lélegeztetésre szorul.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 28 502 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6715 ágy szabad.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×