eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A szlovén főváros, Ljubljana belvárosa 2020. október 20-án. Ettől a naptól kezdve a koronavírus-járvány miatt a szlovén kormány este 9 és reggel 6 óra között éjszakai kijárási tilalmat rendelt el az ország egész területére.
Nyitókép: A szlovén főváros, Ljubljana belvárosa 2020. október 20-án. (MTI/AP)

Koronavírus - romlanak a halálozási mutatók délnyugati szomszédainknál

Szlovéniában legalább szerdáig kell várni a kormányzati intézkedések hatásának jelentkezésére.

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az elhalálozások, és tovább emelkedett a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma - derült ki a válságstábok hétfői jelentéséből.

Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: az adatok azt mutatják, hogy a kormány intézkedései időszerűek voltak. Egyben hangsúlyozta: a hétvégén mindig kevesebb tesztet végeznek, ezért a fertőzöttek számának alakulása ilyenkor nem meghatározó. Legalább szerdáig kell várni, hogy kiderüljön, laposodik-e a járványgörbe - mondta.

A kormány által hétfőn közzétett adatok szerint előző nap 557-tel 36 206-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonöt beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 388-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 868-an vannak kórházban, közülük 135-öt ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában szombatig érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák is. Szünetelnek a kulturális és sportrendezvények, éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, valamint az általános iskolákban meghosszabbították az őszi szünetet. Szlovéniában szeptember 19-től az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - távoktatásra álltak át.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 1165-tel nőtt és elérte az 52 660-at az azonosított fertőzöttek száma. Rekordszámú, 35 ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 594-re emelkedett. Kórházban 1127 beteget ápolnak, közülük 94-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×