eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az afgán biztonsági szolgálat tagjai a Kabul diplomáciai negyedében elkövetett merénylet után 2019. július 1-jén. A támadásban legkevesebb 34 ember életét vesztette és hetvenen megsebesültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Lövöldözés a kabuli egyetemen, mindenki futott, amerre látott

Az egyetemen épp egy könyvkiállítás volt rangos vendégekkel, amikor az első robbanás történt. Majd jött a többi.

Fegyveresek hatoltak be hétfő reggel a kabuli egyetem területére, robbanás történt és lövöldözés tört ki - jelentették hírügynökségek Tarik Arian belügyi szóvivőre hivatkozva.

A biztonsági erők körbevették az intézményt, lezárták az oda vezető utakat, és kimenekítik a bent rekedteket. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a diákok menekülnek az egyetemről.

Akmal Szamszor, az egészségügyi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy legalább hat sebesültje van a támadásnak.

Az afgán média híradásai szerint a támadás idején az egyetemen könyvkiállítást rendeztek, amelyen

több közjogi méltóság is részt vett, és közben folyt az oktatás is.

Az ISNA iráni hírügynökség vasárnap azt írta, hogy a könyvvásárt Teherán kabuli nagykövete és kulturális attaséja nyitja meg, és mintegy negyven iráni könyvkiadó vesz részt rajta.

Egyelőre semmilyen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, a tálib lázadók pedig közleményükben tagadták, hogy közük lenne hozzá.

A tálibok béketárgyalásokat folytatnak a kormánnyal Katarban a több mint négy évtizede tartó polgárháború lezárásáról. A tárgyalási folyamat rendkívül lassan halad, és az erőszakcselekmények leállítására szólító felhívások ellenére a helyzet keveset javult, a káosz folytatódik.

  • Az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) minapi jelentése szerint az év első kilenc hónapjában harminc százalékkal kevesebb civil áldozata volt a harcoknak a tavalyi év hasonló időszakához képest, de így is sokan, 2117-en haltak meg és 3822-en sebesültek meg.
  • Tavaly nyolc ember halt meg a kabuli egyetem kapujánál történt robbantásban,
  • négy évvel ezelőtt pedig az ottani amerikai egyetem elleni támadásban 13-an vesztették életüket. Október végén az Iszlám Állam terrorcsoport egyik öngyilkos merénylője robbantotta fel magát a főváros jobbára síiták lakta negyedében lévő oktatási központnál. A merényletben 24 diák halt meg, és több mint százan megsebesültek.
  • Az Iszlám Állam háborút hirdetett az afganisztáni síita kisebbség ellen, és több tucat támadást hajtott végre ellene, amióta hat évvel ezelőtt megvetette a lábát az országban.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×