eur:
393.67
usd:
368.81
bux:
65816.67
2024. április 23. kedd Béla
Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump amerikai elnök támogatói a Florida állambeli Tampában tartott kampányrendezvényen 2020. október 29-én. Az elnökválasztást november 3-án tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: Peter Foley

9 millió fölött az amerikai fertőzöttek száma - Trump és Biden a járvánnyal kampányol

Két hét alatt egymillióval nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden három középnyugati államban is kampányolt - a járvány mindkét politikusnál téma volt.

Az Egyesült Államokban meghaladta a 9 milliót a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma - hozta nyilvánosságra legfrissebb adatait a baltimore-i Johns Hopkins kórház és egyetem helyi idő szerint péntek este.

Gyakorlatilag két hét alatt bővült egymillióval az újonnan diagnosztizált fertőzöttek tábora,

október közepén ugyanis 8 milliót számlált a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma. Egyedül pénteken - 24 óra alatt - több mint 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak az országban, a járvány kirobbanása óta ez volt a legnagyobb számú új fertőzés. Az új típusú koronavírus okozta Covid-19-ben és szövődményeiben eddig 229 ezren hunytak el.

Floridából pénteken 5100 új fertőzöttet és 72 elhalálozást jelentettek, Új-Mexikó államban pénteken újabb több mint ezer új, Covid-19-ben megbetegedett páciens került kórházba, s emelkedett a fertőzöttek aránya a középnyugati Missouriban és a nyugati parti Kaliforniában is. Jelenleg a legtöbb, több mint 900 ezer fertőzést egyébként éppen Kaliforniában tartják nyilván.

Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi tanácsadó csoportjának vezetője pénteken a tagállamok kormányzóival tartott telekonferencián kifejtette:

jelenleg 1200 megye minősül járványügyi szempontból gócpontnak.

Birx arról tájékoztatott, hogy erősen terjed a vírus Indianában, Illinois-ban, Ohióban és Connecticutban és nem tapasztalható javulás Montanában, Észak- és Dél-Dakotában, valamint Wisconsinban sem.

Birx hangsúlyozta, hogy a járványgörbe "ellaposításához" arra van szükség, hogy a tagállamokban minden egyes állampolgár szájat és orrot elfedő maszkot viseljen, betartsa a higiéniai és a társadalmi távolságtartásra javasolt előírásokat, továbbá csökkentsék a nyilvános helyeken tartott összejövetelek és rendezvények résztvevőinek számát is.

A kampány nem áll le

Az elnök Michiganben, Wisconsinban és Minnesotában tartott kampánygyűléseket, Biden pedig szintén Minnesotában, Wisconsinban és Iowában mondott beszédet a hívei előtt.

Trump mindhárom államban

bírálta a demokrata párti kormányzókat, mert a koronavírus-járvány terjedésének lassítására hivatkozva szigorú korlátozásokat vezettek be.

Azt állította, hogy Joe Biden elnökként megtiltaná az amerikaiaknak, hogy összejöjjenek az ünnepek vagy családi rendezvények alkalmából. "Meg kell nyitni az államotokat, méghozzá gyorsan"- mondta az elnök a Wisconsin keleti vidékén fekvő Green Bay városban.

Később, a minnesotai Rochesterben Tim Walz demokrata párti kormányzót bírálta, aki a koronavírus-járványra hivatkozva nem engedélyezte a nagy létszámú kampányrendezvényt, ezért sokan a rendezvény helyszínét körbekerítő kordonon kívül rekedtek. "Menjetek el szavazni!" - üzente nekik Trump a beszédében.

Emlékeztetett rá, hogy a nyári nagy tüntetéssorozatokat Minnesota demokrata párti vezetői nem korlátozták. "Keith Ellison (a minnesotai igazságügyi tárca vezetője) és Joe Biden be akar titeket zárni a lakásotokba, miközben az anarchisták, agitátorok és v andálok szabadon mászkálnak és tönkre teszik a városaitokat és az államot" -fogalmazott Trump. Hozzáfűzte: "Biden és a demokraták a rendfenntartókat bűnözőkként, a bűnözőket pedig hősökként kezelik".

Az amerikai elnök Minnesota számára a választások egyik kulcskérdésének a menekültkérdést nevezte meg. Ezt egyben nemzetbiztonsági ügynek is mondta. Utalt a franciaországi Nizzában egy migráns által elkövetett késes merényletre, és dicsérte saját korábbi utasítását, amelynek értelmében felfüggesztették a menekültek beengedését az Egyesült Államokba - mint fogalmazott - "a terrorizmus által kompromittált országokból".

Joe Biden a minnesotai St.Paul városában egy alig félórás autós összejövetelen ismét a járványkezelése miatt támadta Donald Trumpot. Mint fogalmazott:

az elnök "fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak".

Beszédét a megjelent Trump-hívek kétszer is dudálással megszakították, mire Biden "kellemetlen" embereknek nevezte őket. Majd kijelentette: elnökként azon lesz, hogy valamennyi amerikait összefogja.

Donald Trump egy nappal azt követően járt Minnesotában, hogy egy ottani szövetségi bíróság úgy döntött, hogy a november 3-a, tehát a választás napja után beérkezett szavazócédulákat késedelmesnek nyilvánítják, és nem veszik figyelembe. Az elnök szombattól a választás napjáig még 14 kampányrendezvényt tart majd, Michigantől Iowán át Georgiáig és Floridáig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×