eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Edouard Philippe francia miniszterelnök parlamenti ülésen vesz részt Párizsban 2020. május 19-én. Ezen a napon Emmanuel Macron elnök A köztársaság lendületben (LREM) pártja elvesztette parlamenti többségét, miután hét képviselő úgy döntött, szakít a kormánypárttal, és létrehozza az Ökológia, Demokrácia és Szolidaritás nevű új frakciót.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson

Házkutatás volt az előző francia miniszterelnöknél, és nem ez az egyetlen eljárás a vezetők ellen

A koronavírus-járvány kapcsán hozott, illetve nem hozott intézkedései miatt folyik eljárás Edouard Philippe kormánya ellen, de a mostani vezetés is bajban lehet.

Házkutatást tartottak Edouard Philippe előző francia miniszterelnök és kormánya több tagjának irodáiban és lakhelyén a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt folyó eljárás keretében.

A kormánytagok büntetőjogi felelősségéről kizárólag a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó, 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR) illetékes ítélkezni, ahova kilencven panasz érkezett az előző kormány ellen a Franciaországban eddig több mint 33 ezer áldozatot követelő járvány kezdete óta.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint az előző és a jelenlegi kormány egészségügyi minisztere, Olivier Véran és a járványügyi igazgató Jérome Salomon irodáiban és lakásában „problémamentes” volt a fellépés.

A nyomozók jártak Edouard Philippe volt miniszterelnöknél,

Agnes Buzyn volt egészségügyi miniszternél és Sibeth Ndiaye volt kormányszóvivőnél is.

„Edouard Philippe mindig is jelezte, hogy az igazságszolgáltatás rendelkezésére áll” – tudatta a volt kormányfő környezete.

Az első feljelentés március 19-én, két nappal a kijárási korlátozások életbe lépése után érkezett a CJR-hez Edouard Philippe miniszterelnök és Agnes Buzyn volt egészségügyi miniszter, majd utóda Olivier Véran ellen arra a jogszabályra hivatkozva, amely szerint két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulasztja az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben a megfelelő intézkedéseket meghozni.

Ezt követően

csaknem kilencven feljelentés érkezett, amelyekből 53-at vizsgált meg a CJR, és kilencet talált befogadhatónak.

Ezek alapján július 7-én indította meg az előzetes vizsgálatot.

A CJR „szükségesnek tartja az alaposabb vizsgálatot a feljelentések megalapozottságának, tárgyi alapjának és a bűncselekmény morális részének megállapítására” – tudatta a bíróság. A panaszosok, többi között a kormánytagok elleni első feljelentő, a C-19 kollektíva orvos tagjainak meghallgatása már szeptemberben megkezdődött.

Szerintük a francia kormány illetékesei már januárban tudatában voltak a koronavírus veszélyének,

és időben felléphettek volna a járvány hatékony megfékezésére, de ezt nem tették meg.

Időközben

a párizsi ügyészségnél is hasonló tartalmú vizsgálat indult

június 9-én gondatlanságból elkövetett emberölés és mások élete veszélyeztetésének gyanúja miatt több mint hatvan feljelentés alapján. A vizsgálat során az országos döntéshozók esetleges büntetőjogi felelősségét kívánják megállapítani a két hónapig tartott általános karantén alatt érkezett feljelentések nyomán. A panaszok többsége az állítólagos munkavédelmi elégtelenségeket, illetve a járvány kezdetén tapasztalt maszk- és teszthiányt érinti.

A Koronavírus franciaországi áldozatai elnevezésű, mintegy kétszáz tagot számláló egyesület pedig szeptemberben tett panaszt a jelenlegi miniszterelnök, Jean Castex ellen a CJR-nél, amiért szerintük a kormányzat továbbra sem megfelelően kezeli a járványhelyzetet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×