eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A jobboldal megőrizte többségét a francia szenátusban a részleges választásokon

A jobboldal és a centrum megerősítette többségét a francia szenátusban a vasárnap tartott részleges választásokon - jelentette be vasárnap este Gérard Larcher, a parlament felsőházának elnöke.

Az eredmény nem okozott meglepetést, miután a szenátus az V. köztársaság 1958-as kezdete óta - a 2011 és 2014 közötti rövid időszakot leszámítva - mindig jobboldalú többségű volt.

A parlamenti felsőház 348 tagjának mintegy felét választották újra hat évre, vagyis 172 szenátort 1449 jelölt közül.

A szenátus a területi közösségek képviseletét biztosítja, tagjait közvetett és bonyolult módon választja egy elektori testület, amely mintegy 162 ezer önkormányzati képviselőből áll. Közülük 87 ezren szavaztak vasárnap.

Miután a júniusi önkormányzati választáson egyértelművé vált, hogy Emmanuel Macron államfő pártjának nem sikerült beágyazódnia az elmúlt években, a Köztársaság lendületben nem fűzött nagy reményeket a választáshoz. Ugyanakkor a többségében korábban a szocialisták színeiben politizáló szenátorokból álló 23 fős frakcióját meg tudta őrizni, s két jobboldali kormánytagot, Sébastien Lecornu tengerentúli területekért felelős államtitkárt és Jean-Baptiste Lemoyne turisztikai államtitkárt is a kormánypárt színeiben választották meg szenátornak.

A második legnagyobb frakciót továbbra is a szocialisták fogják adni a szenátusban (71 fő), miközben az önkormányzati választásokon előretörő Zöldek a felsőházban is növelni tudták létszámukat, így önálló frakciót tudnak alakítani, amihez legalább tíz szenátorra van szükség. A Zöldeknek már korábban is volt önálló csoportjuk a felsőházban, de a három évvel ezelőtti részleges választások után megszűnt az önálló csoport.

A kommunistákkal együtt, "a három baloldali frakció számítani fog" - jelentette ki Patrick Kanner, a szocialisták frakciójának vezetője.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülésnek sikerült az egyetlen szenátori helyét megőriznie, és most először egy korzikai autonómiapárti politikus, Paul Toussaint Parigi is bekerült a felsőházba.

Az újjáalakult szenátus csütörtökön választja meg az elnökét, aki várhatóan továbbra is a jobbközép Köztársaságiaktól érkező Gérard Larcher lesz.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×