eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt szavazata leadása előtt a fehéroroszországi elnökválasztáson Minszkben 2020. augusztus 9-én. A választáson öt jelölt indul, de a 26 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenkával szemben csak Szvjatlana Cihanouszkajának, a fogva tartott ellenzéki Szjarhej Cihanouszki vlogger feleségének van esélye.
Nyitókép: MTI/EPA/Marina Szerebriakova

Üzent a fehérorosz választás "vesztese": készen áll az ország vezetésére

Litvániában várja sorsa jobbra fordulását Szvjatlana Cihanouszkaja, a YouTube-on tett közzé videoüzenetet.

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető hétfőn közzétett videoüzenetében kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot.

A YouTube videomegosztó portálra feltett üzenetében a Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja azt szorgalmazta, hogy

teremtődjenek meg Fehéroroszországban a tiszta választás megtartásának jogi feltételei.

Cihanouszkaja a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait is felszólította, hogy álljanak át, és azt ígérte, hogy eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek.

Vasárnap kormánypárti és ellenzéki tüntetés is volt Minszkben. Előbbin ezrek, utóbbin tízezrek vettek részt. Az ellenzéki tömegmegmozdulás Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb ilyen tiltakozása volt. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök egyszerűen elcsalta az egy héttel korábban tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80 százalékát kapta.

Hétfőre

a tiltakozás a társadalom olyan rétegeit is elérte, amelyek többnyire lojálisak a hatalomhoz.

Állami üzemekben hirdettek munkabeszüntetést a dolgozók, az állami tévé több munkatársa és egy nagykövet is kiállt a változást követelők mellett.

Hétfőn a Belaz vontató- és földmunkagépeket gyártó vállalat mintegy száz dolgozója kezdett tárgyalásba az üzem vezetőségével - közölte a gyár sajtószolgálata. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy pontosan miről tárgyalnak, de feltehetően az országban kialakult helyzetről. A közleményben ugyanakkor azt állítják, hogy a gyár rendben működik, a többi 9,9 ezer dolgozó munkahelyén tartózkodik.

Politikai követeléseket terjesztett elő a Beloruszkalij nevű fehérorosz, műtrágyaüzem vezetésének munkáskollektívája, miközben nem állt le a termelés - közölte hétfőn a gyár szakszervezetének vezetője.

Andrej Ribak elmondta, hogy tárgyalnak a munkáltatóval és politikai követeléseik vannak.

Vasárnap Lukasenka telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki a Kreml tájékoztatása szerint tudatta a fehérorosz vezetővel, hogy Moszkva a két ország közötti védelmi megállapodás alapján kész segíteni Minszknek.

London: illegitim volt a választás, sőt

Az Egyesült Királyság nem fogadja el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét - jelentette ki Dominic Raab brit külügyminiszter hétfőn.

Raab szerint a világ szörnyülködve szemlélte azt a brutális erőszakot, amellyel a fehérorosz hatóságok felléptek a békés tiltakozók ellen az "elcsalt" elnökválasztást követően.

A brit diplomácia vezetője arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) keresztül független vizsgálatot kell indítani azoknak a "hibáknak" a feltárására, amelyek miatt a választás nem volt tiszta.

Egyúttal a "borzalmas elnyomás" ügyében is nyomozást javasolt.

Dominic Raab hozzátette, hogy London együttműködik nemzetközi partnereivel a felelősök elszámoltatása és szankcionálása érdekében.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×