eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Több ezer tüntető vonult az elnökválasztás hivatalos végeredmény közzétételét követően a minszki Függetlenség terére, hogy tiltakozzanak Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök általuk el nem fogadott választási győzelme ellen 2020. augusztus 14-én. Napok óta tömeges tüntetések vannak Fehéroroszországban a választási eredmények elleni tiltakozásul.
Nyitókép: MTI/EPA/Yauhen Yerchak

Lukasenka keményen üzent a tüntetőknek, akik péntekre sem tűntek el

Pénteken nyilvánosságra hozták a fehérorosz elnökválasztás hivatalos végeredményét. Ülésezett a nemzetbiztonsági tanács.

Nyugalomra és a tiltakozó akciók beszüntetésére intette a múlt hét végi újraválasztása ellen tüntetőket Aljakszandr Lukasenka újraválasztott fehérorosz elnök a nemzetbiztonsági tanács pénteki ülésén tett lakossági felhívásában.

"Azt akarjátok, hogy üljek és várjak, míg a feje tetejére állítjátok Minszket? Így nem leszünk képesek úrrá lenni a helyzeten. El kell kezdeni használni a fejünket, és le kell csillapodni, lehetőséget biztosítva nekünk a rend helyreállítására és arra, hogy azokkal foglalkozzunk, akik ideutaztak" - jelentette ki az elnök, akit a BelTA állami hírügynökség idézett.

Lukasenka felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon. "Ne merészkedjetek most az utcákra! Értsétek meg, hogy ágyútölteléknek használnak benneteket és gyermekeiteket!" - figyelmeztetett a fehérorosz elnök, aki szerint Lengyelországból, Hollandiából, Ukrajnából és "a nyitott Oroszországból" is érkeztek az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikushoz "hasonlók".

Megismételte, hogy a tüntetéseket külföldről szervezik, és a tiltakozó akciókhoz bűnözőket használnak fel. "Mára teljességgel világosan látjuk, mi zajlik" - mondta. Mindazonáltal önmérsékletre intette a biztonsági erők tagjait a tüntetőkkel szembeni fellépésük során. Arra emlékeztetett, hogy a rendvédelmi szervek tagjainak fő feladata az állampolgárok védelme.

Újabb megmozdulások

Pénteken, a hivatalos végeredmény közzétételét követően is több ezer tüntető vonult a minszki Függetlenség sugárúton a fehérorosz kormány székházához, hogy tiltakozzon Aljakszandr Lukasenka általuk el nem fogadott újabb választási győzelme ellen.

A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a tüntetők egy része a szavazatok újraszámlálását követeli, mások a voksolás megismétlését akarják elérni. Az skandálják, hogy "Szvjatlana (Cihanouszkaja) a mi elnökünk". A fehérorosz különleges alakulat több tucat tagja vonult a kormány székháza elé. Felszólították az embereket, hogy tartsanak kellő távolságot az épülettől. A tüntetők eleget tettek a felszólításnak.

A minszki traktor-, illetve autógyár több száz dolgozója sztrájkolt pénteken az Aljakszandr Lukasenka elnök vitatott tisztaságú újraválasztása elleni tüntetések erőszakos elnyomása miatt.

"Kellemetlen" 16 ezer ember

A munkások és az alkalmazottak a Minszki Traktorgyár (MTZ) és a MAZ gépkocsi- és autóbuszgyár udvarán gyűltek össze - jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói a helyszínről.

Az MTZ több ezer dolgozója ezután a városközpont felé indult. Azután döntöttek így, hogy a gyárba érkező Raman Haloucsenka kormányfő nem volt hajlandó tárgyalni velük. A menethez más tüntetők is csatlakoztak a helyiek tapsa mellett. A fogaskerékgyárhoz érkezve csatlakozásra szólították fel az ottani munkásokat. A menet a Függetlenség sugárút felé tartott. A menet előtt a közlekedésrendészet járműve haladt, rendfenntartókat a menet körül nem lehetett látni.

"Nem birkák, nem csőcselék, nem aljanép vagyunk, hanem az MTZ munkásai. Nem húszan vagyunk, hanem tizenhatezren" - ez állt a munkások kezében lévő transzparensen. "Takarodj!" "Szabadok vagyunk" - skandálták a dolgozók, üzenetüket Aljakszandr Lukasenkának címezve.

Előzőleg a gyár udvarán a dolgozók összeállították követeléseik listáját, amelyen egyebek mellett az elnök lemondása és új elnökválasztás kiírása szerepelt.

  • Aljakszandr Lukasenka, akinek a gazdasági és politikai rendszere nagyban merített a szovjet kommunizmus örökségéből, elnöksége 26 éve alatt a munkásokra és a földművesekre támaszkodott.
  • Az elnök szinte nemzeti jelképpé emelte a fehérorosz traktorokat.
  • Az MTZ munkabeszüntetése súlyos csapást jelent az államfőre az AFP francia hírügynökség kommentárja szerint.

Hasonló megmozdulások több más fehérorosz városban voltak az ellenzéki médiának a közösségi portálokon megjelenő tudósításai szerint.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×