INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

fehéroroszország

aljakszandr lukasenka

választás

A fehérorosz elnökválasztás eredménye elleni tiltakozás során augusztus 10-én elhunyt Alekszandr Tarajkovszkij búcsúztatásának résztvevői Minszkben 2020. augusztus 15-én. A 34 éves férfit a rendőrség speciális egységének egy tagja lőtte le. A tüntetéssorozat azután kezdődött, hogy az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztást az országot 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko nyerte, hatodik alkalommal 80 százalék feletti győzelemmel.

Lukasenka: nincs szükség külföldi közvetítőkre

Infostart / MTI

Fehéroroszországnak van alkotmányos, megválasztott kormánya, nem szorul rá, hogy külföldi kormányok vagy közvetítők oldják meg az országban kialakult helyzetet - jelentette ki a fehérorosz elnök szombaton Minszkben.

Aljakszandr Lukasenka a védelmi minisztérium stratégiai központjában járt, itteni nyilatkozatát idézte a Belta állami hírügynökség. "Nem szolgáltatjuk ki az országot senkinek" - jelentette ki az elnök.

Szombaton ismét több tízezren vonultak az utcára Minszkben tiltakozva

a hat nappal korábbi, az Egyesült Államok és az Európai Unió állásfoglalása szerint is elcsalt fehérorosz elnökválasztás eredményének a meghamisítása, majd ezután a tüntetőkkel szemben alkalmazott hatósági erőszak ellen. A tiltakozók virágot helyeztek el azon a helyen, ahol a héten a rendőri erőszak következtében életét vesztette egy tüntető, és azt skandálták, hogy Lukasenka gyilkos, és távoznia kell a hatalomból.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hivatalos látogatáson van a szomszédos Lengyelországban, ahonnan azt üzente, hogy Washington szorosan figyelemmel kíséri a fehéroroszországi fejleményeket.

Előzőleg Észtország, Lettország és Litvánia vezetői fölszólították Minszket, hogy tartson új, immár szabad és tisztességes választásokat.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter Twitter-üzenetben így kommentálta Lukasenka és Vlagyimir Putyin orosz elnök szombati telefonbeszélgetését: "Fehéroroszország volt elnöke most Putyintól kér segítséget. Mégis kivel szemben? Saját, az utcán virágokkal tiltakozó népével szemben."

Nyitókép: A fehérorosz elnökválasztás eredménye elleni tiltakozás során augusztus 10-én elhunyt Alekszandr Tarajkovszkij búcsúztatásának résztvevői Minszkben 2020. augusztus 15-én. A 34 éves férfit a rendőrség speciális egységének egy tagja lőtte le. MTI/EPA/Jauhen Jercsak
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018