eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jean Castex újonnan kinevezett francia miniszterelnök látogatást tesz egy félvezetőket gyártó üzemben Le Coudray-Montceau-ban 2020. július 4-én. Az előző nap folyamán az Édouard Philippe vezette francia kormány lemondott hivataláról, Emmanuel Macron francia államfő Castext bízta meg az új kormány megalakításával.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Thomas Coex

Franciaország fél, mindenkinél marad a kötelező szájmaszk

A szabadtéri közterületeken sem szabad megválni tőle. Napi 2000 fertőzött van, és ez aggasztja a kormányfőt.

A francia kormányfő bejelentette kedden, hogy meghosszabbítják a szájmaszk viselésének előírásait a szabadtéri közterületeken, mert a koronavírus terjedésének alakulása "aggasztó".

Jean Castex miniszterelnök Montpellier orvosi egyetemét meglátogatva közölte: a kormány megbízottjainak (prefektus) a feladata lesz, hogy egyeztessék a helyhatóságokkal az intézkedések végrehajtását, és érjék el a maszkok viselésének kiterjesztését a lehető legnagyobb területre.

Castex a látogatás során többször is hangsúlyozta az egyének és közösségek felelős viselkedésének fontosságát, miközben azt is kijelentette, hogy a járvány nem terjed ki az ország minden területére. Mint elmondta, egy augusztus 1-jén kiadott rendelete alapján

330 önkormányzat már elrendelte a maszkok viselését bizonyos nagy forgalmú közterületeken, de véleménye szerint "ennél sokkal messzebb kell menni".

A fő indoka az, hogy Franciaországban komolyan romlott a koronavírus-helyzet az utóbbi napokban: napi 2000 új fertőzöttet észlelnek az egy héttel korábbi ezer helyett.

Mindez nyugtalanító, főként azért, mert "kisebb óvatosság, kisebb fegyelem és kisebb szolidaritás" figyelhető meg, még ha ez nem a többség viselkedése is - közölte.

"Ha nem reagálunk közösen, olyan járványveszélynek tesszük ki magunkat, amelyet nehéz ellenőrzés alatt tartani", mert feszültséget okozna az egészségügyi rendszerben, de a gazdaságban és az új tanév lebonyolításában is. Ezt "senki sem akarja ismét átélni" - mondta Castex.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy a járványnak szentelt szerdai tanácskozáson elrendelik majd az 5 ezer fősnél nagyobb események szervezésének tilalmát október 30-áig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×