eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump amerikai (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 oszakai csúcstalálkozójának második napján, 2019. június 29-én.
Nyitókép: Donald Trump amerikai (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 oszakai csúcstalálkozóján. MTI/AP/Susan Walsh

Donald Trump nosztalgiával gondol kapcsolatára a kínai elnökkel

A "nagyszerű viszonyt" Hszi Csin-pinggel szerinte a koronavírus változtatta meg.

Donald Trump amerikai elnök kedden a Fox rádió sportcsatornájának adott interjújába kijelentette, hogy korábban "nagyszerű" volt a személyes viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, de ez mára már megváltozott.

Kifejtette azt is, hogy ezt a "nagyszerű viszonyt" az új típusú koronavírus járványa változtatta meg. "Kedvelem őt, de ma nem ugyanúgy érzek iránta, mint korábban" - fogalmazott Hsziről. Hozzáfűzte, hogy nagyon régóta nem beszélt a kínai vezetővel.

Hangsúlyozta, hogy

a járvány sokkal rosszabb következményekkel járt, mint az amerikai-kínai kereskedelmi vita miatti nézetkülönbségek.

"S ez igazi szégyen" - mondta.

Trump és az amerikai kormányzat több tagja is Kínát okolja a járvány világméretűvé szélesedéséért, azt állítva, hogy Peking elhallgatta a közép-kínai Vuhanból kiindult vírus terjedését, majd később sem tárta fel a járvánnyal kapcsolatos teljes igazságot. A kétoldalú viszonyt tovább keserítette Peking tevékenysége a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területein, továbbá a Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt kialakult helyzet. Az amerikai elnök már e törvény elfogadása előtt intézkedéssorozatot hozott Peking ellen, s a törvény bevezetése óta nem szűnik bírálni a kínai politikát. Jimmy Lai hongkongi médiamágnás és két fia e törvény megsértésére hivatkozó letartóztatását Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója hétfőn élesen bírálta. Donald Trump a keddi rádiós interjúban nem tért ki Jimmy Lai ügyére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×