INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

egyesült államok

brazília

koronavírus

járvány

A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítenek egy iskolát a brazil fővárosban, Brasíliában 2020. július 30-án. A fővárosban arra készülnek, hogy az iskolaév kezdetén, augusztus végén visszatérnek a tanulók az iskolákba.

Milliós fertőzöttszámok a koronavírus két legnagyobb gócpontjában

Infostart / MTI

Ötmillió fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, Brazíliában pedig meghaladta a hárommilliót a betegszám.

Az, hogy ötmillió fölé emelkedett szombaton a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, statisztikai értelemben azt jelenti, hogy

a 330 milliós ország 66 lakosára jut egy fertőzött

a Reuters hírügynökség összesítése szerint. A kór halálos áldozatainak száma meghaladja a 160 ezret, ami nagyjából negyede a világon a Covid-19-betegségben elhunytak számának.

Donald Trump amerikai elnök szombaton rendelettel határozott a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók, munkanélküliek, diákok és bérlők további támogatásáról, miután pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban.

Az elnök azzal vádolta a demokrata párti képviselőket, hogy gátolják az észszerű javaslatokat a kongresszusban. "Elég volt" - jelentette ki Trump a rendeletek aláírásakor New Jersey állambeli golfklubjában.

A rendeletek értelmében mérséklik a járulékokat az évi 100 ezer dollárnál kisebb keresetű munkavállalók számára, időlegesen felfüggesztik bizonyos esetekben a kilakoltatásokat, 400 dollárral megemelik a hetente folyósított munkanélküli segélyt az év végéig és felkarolják az eladósodott diákokat is. A kiadásokat részben a tagállamok fedeznék.

Trump emellett bejelentette, hogy megvizsgálják a személyi jövedelemadó és a tőkejövedelem-adó mérséklésének lehetőségét, illetve kilátásba helyezett további adócsökkentéseket is újraválasztása esetére.

Az elnök bár bizakodónak mutatkozott, az egyelőre kérdéses, hogy végre tudja-e hajtani a rendeletekben foglalt intézkedéseket, ugyanis

az amerikai alkotmány értelmében a kongresszus hatáskörébe tartozik az adók és állami kiadások megállapítása.

Trump azzal kerülné meg a problémát, hogy meglévő forrásokat csoportosít át részben korábbi gazdaságélénkítő csomagokból. "Sok pénz van még, amit nem költöttünk el" - mondta.

Mindemellett a heti 400 dolláros munkanélküliségi gyorssegély negyedét a tagállamok fedeznék, ami szinte biztosan ellenállásba fog ütközni, hiszen a járvány miatt jelentősen megcsappantak bevételeik.

Brazília a második legrosszabb helyen

Szombaton meghaladta a hárommilliót a koronavírussal fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma - közölte a latin-amerikai ország egészségügyi minisztériuma.

Az utóbbi 24 órában 49 ezer 970 új fertőzöttet és 905 halálesetet regisztráltak.

Brazília a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint második helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve. Dél-Amerika legnagyobb és 210 milliós lakossal legnépesebb országában eddig 3 millió 12 ezer 412 ember szervezetében mutatták ki a vírust, akik közül 100 ezer 447-en hunytak el a kórban. Az egészségügyi tárca adatai szerint a fertőzöttek 70 százaléka (2 millió 94 ezer 293 ember) meggyógyult, míg az aktív fertőzöttek száma 817 ezer 642.

Nyitókép: A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítenek egy iskolát a brazil fővárosban, Brasíliában 2020. július 30-án. (MTI/EPA/EFE/Andre Borges)
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018