eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítenek egy iskolát a brazil fővárosban, Brasíliában 2020. július 30-án. A fővárosban arra készülnek, hogy az iskolaév kezdetén, augusztus végén visszatérnek a tanulók az iskolákba.
Nyitókép: A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítenek egy iskolát a brazil fővárosban, Brasíliában 2020. július 30-án. (MTI/EPA/EFE/Andre Borges)

Milliós fertőzöttszámok a koronavírus két legnagyobb gócpontjában

Ötmillió fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, Brazíliában pedig meghaladta a hárommilliót a betegszám.

Az, hogy ötmillió fölé emelkedett szombaton a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, statisztikai értelemben azt jelenti, hogy

a 330 milliós ország 66 lakosára jut egy fertőzött

a Reuters hírügynökség összesítése szerint. A kór halálos áldozatainak száma meghaladja a 160 ezret, ami nagyjából negyede a világon a Covid-19-betegségben elhunytak számának.

Donald Trump amerikai elnök szombaton rendelettel határozott a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók, munkanélküliek, diákok és bérlők további támogatásáról, miután pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban.

Az elnök azzal vádolta a demokrata párti képviselőket, hogy gátolják az észszerű javaslatokat a kongresszusban. "Elég volt" - jelentette ki Trump a rendeletek aláírásakor New Jersey állambeli golfklubjában.

A rendeletek értelmében mérséklik a járulékokat az évi 100 ezer dollárnál kisebb keresetű munkavállalók számára, időlegesen felfüggesztik bizonyos esetekben a kilakoltatásokat, 400 dollárral megemelik a hetente folyósított munkanélküli segélyt az év végéig és felkarolják az eladósodott diákokat is. A kiadásokat részben a tagállamok fedeznék.

Trump emellett bejelentette, hogy megvizsgálják a személyi jövedelemadó és a tőkejövedelem-adó mérséklésének lehetőségét, illetve kilátásba helyezett további adócsökkentéseket is újraválasztása esetére.

Az elnök bár bizakodónak mutatkozott, az egyelőre kérdéses, hogy végre tudja-e hajtani a rendeletekben foglalt intézkedéseket, ugyanis

az amerikai alkotmány értelmében a kongresszus hatáskörébe tartozik az adók és állami kiadások megállapítása.

Trump azzal kerülné meg a problémát, hogy meglévő forrásokat csoportosít át részben korábbi gazdaságélénkítő csomagokból. "Sok pénz van még, amit nem költöttünk el" - mondta.

Mindemellett a heti 400 dolláros munkanélküliségi gyorssegély negyedét a tagállamok fedeznék, ami szinte biztosan ellenállásba fog ütközni, hiszen a járvány miatt jelentősen megcsappantak bevételeik.

Brazília a második legrosszabb helyen

Szombaton meghaladta a hárommilliót a koronavírussal fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma - közölte a latin-amerikai ország egészségügyi minisztériuma.

Az utóbbi 24 órában 49 ezer 970 új fertőzöttet és 905 halálesetet regisztráltak.

Brazília a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint második helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve. Dél-Amerika legnagyobb és 210 milliós lakossal legnépesebb országában eddig 3 millió 12 ezer 412 ember szervezetében mutatták ki a vírust, akik közül 100 ezer 447-en hunytak el a kórban. Az egészségügyi tárca adatai szerint a fertőzöttek 70 százaléka (2 millió 94 ezer 293 ember) meggyógyult, míg az aktív fertőzöttek száma 817 ezer 642.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×