eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Belgrád, 2020. július 8.Rendőrök és tüntetők összecsapása a belgrádi parlament előtt 2020. július 7-én. A tüntetők a hétvégi kijárási tilalom újbóli bevezetése ellen tiltakoznak. Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt tervezik a hatóságok a szigorítások esetleges ismételt bevezetését.
Nyitókép: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

Vucic: a legbrutálisabb politikai erőszak szemtanúi voltunk

Kijárási tilalom helyett másra kell készülni a szerb fővárosban.

Olyan ellenzéki politikai erők szervezték a kedd esti belgrádi tiltakozást, amelyek nem tudtak bejutni a szerb parlamentbe a június 21-i választásokon, a koronavírus-járvány miatt bejelentett korlátozó intézkedések csupán ürügyként szolgáltak az agresszív fellépés számára - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök.

"A legbrutálisabb politikai erőszak szemtanúi voltunk" - fogalmazott a szerb államfő a kedd esti tiltakozásokkal kapcsolatban, amelyek során a néhány ezres tömeg a belgrádi törvényhozás elé vonult, és egy kisebb csoport be is hatolt a parlament épületébe. A demonstrálók rendőrautókat gyújtottak fel, és összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel az éjszaka folyamán. A szerbiai rendőrfőkapitány elmondása szerint az éjszakai összecsapásokban legalább hatvanan sebesültek meg, közöttük 43 rendőr, továbbá öt rendőrautó teljesen kiégett, a lovas rendőrség három lova is sérüléseket szenvedett, és 23 tiltakozót előállítottak.

Korábban a rendőrfőkapitány is arról beszélt, hogy a tüntetés nem spontán alakult ki, ezt az állítást erősítette meg Aleksandar Vucic, aki hozzátette,

a bukott ellenzék mellett külföldiek is részt vettek az erőszakos tiltakozás szervezésében,

azt azonban nem közölte, melyik ország állampolgáraira utalt. Később újságírók montenegrói és orosz ügynökök szerepét firtatták az elnöknél, ám ő kitért a válaszadás elől, mondván: még nincsenek megerősített információi.

Az államfő azt is elmondta, hogy állítólag a bejelentett hétvégi kijárási tilalom miatt szervezték a demonstrációt. "De ha azt mondom, nem lesz kijárási tilalom, ők akkor is tüntetni fognak" - magyarázta, ezzel támasztva alá, hogy nem a korlátozó intézkedések vezettek az erőszakos összecsapásokhoz, a demonstráció politikai indíttatású volt.

Aleksandar Vucic hozzátette,

a kormány valószínűleg mégsem vezeti be a hétvégi kijárási tilalmat,

mert csak szükségállapot idején lehet korlátozni az állampolgárok mozgásszabadságát, ám valamilyen szigorító intézkedéseket biztosan bevezetnek a szerb fővárosban. Ezeket várhatóan csütörtökön közlik.

A szerb elnök arra kért mindenkit, hogy a járványhelyzet miatt a tüntetés helyett maradjon otthon, a több százas vagy ezres tömegben ugyanis nem lehet betartani az elővigyázatossági intézkedéseket, és nagyon nagy az átfertőződés lehetősége.

Szerbiában az utóbbi 24 órában 357 fertőzöttet regisztráltak, és 11-en haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, amivel 341-re emelkedett a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×