INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

szerbia

zavargások

tüntetés

koronavírus

választás

ördögh tibor

nemzeti közszolgálati egyetem

Rendőrök és tüntetők összecsapása a belgrádi parlament előtt 2020. július 7-én. A tüntetők a hétvégi kijárási tilalom újbóli bevezetése ellen tiltakoznak. Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt tervezik a hatóságok a szigorítások esetleges ismételt bevezetését.

Szakértő a szerbiai zavargásokról: „a frusztráció beteljesedett”

A koronavírus-járvány nem megfelelő kezelése és a kormánnyal szembeni bizalmatlanság áll a szerbiai zavargások hátterében – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

Ördögh Tibor magyarázata szerint a járvány nem megfelelő kezelése abban mutatkozik meg, hogy a szerb állam és kormány már május elején, nagyon hamar feloldotta a korlátozó intézkedéseket, engedélyezve mindennemű rendezvény megtartását, ami hozzájárulhatott az esetszámok megugrásához az országban.

Mindezt tetézte egy botrány is június közepén, ami a fertőzések valódi számainak elhallgatásáról szólt:

állítólag nem egyeztek a hivatalos adatok valóban elhunytak, valamint megbetegedettek számával,

mindezt pedig egyesek arra vezették vissza, hogy a kormány mindenképp szerette volna megtartani a választásokat, amihez jó eredményekre volt szükség – magyarázta a szakértő. Mindez viszont hozzájárult ahhoz, hogy nem bíznak már az emberek az állami intézményekben, mert felmerült annak a lehetősége, hogy becsapták őket.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa szerint

a zavargások hátterében ugyanakkor meghúzódik egyfajta frusztráció is.

Tekintve, hogy az emberek már a koronavírus-járvány előtt, mintegy másfél éven át, szombatról szombatra az utcára jártak demonstrálni, a kormányozó párt és Aleksandar Vucic távozását követelve, ugyanakkor ezek még békés megmozdulások voltak. Ördögh Tibor szerint, mint fogalmazott, a frusztráció most azonban beteljesedett, és olyan szélsőségesek is csatlakoztak a békés tüntetői körhöz, akik már erőszakot és agressziót is használva akár a rendőrökkel is összecsapnak.

Így egyfelől a járvány elleni küzdelem és annak nem megfelelő kommunikációja a polgárok irányába, másrészt a kormányzattal szembeni bizalmatlanság találkozott össze, és ez jelenik meg a mostani zavargási hullámokban – foglalta össze az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő.

Sehogy sem fog menni

Ördögh Tibor érdekesnek nevezte a szerb államfő lépését, miszerint Aleksandar Vucic először még a kijárási tilalom újbóli bevezetését lebegtette meg a belgrádi lakosok körében, ahol nagy arányban megnőtt a fertőzöttek száma, azonban a tüntetések hatására visszakozott, és már úgy fogalmazott: ő személy szerint nem szeretné a szigorító intézkedéseket. de majd a válságtörzs eldönteni a kérdést. Ami egyfajta kármentésnek tekinthető, hogy a felelősség lekerüljön az államfőről, és ne őt lehessen okolni azzal, ha sor kerülne a tilalomra – magyarázta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

A szakértő is úgy véli, jelenlegi formájában semmiképp nem fognak eredményre vezetni a tüntetések, hiszen

az erőszak nem megoldás.

A kabinet kommunikációja is azon alapul, hogy meg akarják dönteni a demokratikusan megválasztott kormányt, amit senki egy jogállamban nem tehet meg. De az Európai Bizottság is véleményt nyilvánított, amely szerint ugyan biztosítani kellene a gyülekezési jogot, azonban nem vezethet erőszakhoz.

Ördögh Tibor végezetül megismételte, kizárólag békés megoldás vezethetne eredményre, azonban akkora támogatottságot élvez a kormányzó Szerb Haladó Párt, ami kétharmaddal győzött nemrégiben, ráadásul Nyugat-Európa részéről is támogatást élvez, ami miatt a változás nem történhet meg, még tüntetés árán sem.

Nyitókép: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

Kapcsolódó hang

Szerbiai zavargások: „a frusztráció beteljesedett”
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018