eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter a kabinet heti munkaülésén a berlini kancellárián 2020. április 1-jén. Németországban 71 808 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 775-re emelkedett. A koronavírus-járvány egyelőre nem feszíti túl az egészségügyi ellátórendszer kapacitásait, több kórházban Olaszországból és Franciaországból is fogadnak intenzív ellátásra szoruló betegeket.
Nyitókép: MTI/EPA/Andreas Gora

Nógrádi György: Németország tele van kiváló államtitkárokkal, de ennél több kell

Igazi pozícióvadászat zajlik most Németországban, miközben július 1-től az Európai Uniót kell elnökölni. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

Várhatóan idén decemberben választják meg a német kormányzó párt elnökét és kancellárjelöltjét. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában vette sorra a lehetséges jelölteket.

"Marad-e Angela Merkel? Nem fog maradni. Ha egy német kancellár azt mondja, hogy elmegy, nem maradhat" - szögezte le. A második kérdés rögtön az szerinte, hogy ki akar a CDU elnöke lenni. "Jens Spahn egészségügyi miniszter, 39-40 éves, hihetetlenül felkészült, tehetséges, homoszexuális, nyíltan vállalja. És összeállt Észak-Rajna-Vesztfália rendkívül furcsa tartományi miniszterelnökével, Armin Laschettel. És mit mondanak erre Németországban? Egyikük lesz a kancellár, másikuk a pártelnök" - tette hozzá.

December 4-én a stuttgarti kongresszuson eldől, ki követi Annegret Kramp-Karrenbauert a pártelnöki poszton - miközben a kancellár Angela Merkel -, de Nógrádi György amondó, a kérdés már csak azért sem egyszerű, mert

"Németország tele van kiváló államtitkárokkal, de az a plusz, ami a miniszteri szinthez kell, a legtöbbeknél hiányzik, AKK-ból is hiányzott".

Közben viszont - mint folytatta - megjelent egy ember, aki kancellár és pártelnök is lenne, Friedrich Merz, aki "bár korábban is a porondon volt, de Merkel kirúgta".

"Ám decemberben épphogy vesztett AKK-val szemben, és mivel támadták? Hogy 1 millió euró fölött keres. Bocsánat, de ő ezt megkereste, nem lopta, tehát

ha 2020 körül szégyen Németországban, hogy valaki jól keres, akkor nem tudok mit mondani"

- fűzte hozzá.

Merz második "bűne" az, hogy azt mondta: neki első Németország, a második a CDU és a harmadik az ember.

És belépett a képbe a CSU-s bajor miniszterelnök, Markus Söder is, mivel kancellár szeretne lenni. "Soha bajor nem lett az NSZK kancellárja, aki indult" - rögzítette Nógrádi György.

Nehéz kérdések az EU-ban is

Németországnak közben sürgetőbb feladatai is vannak, július 1-jén ugyanis átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Nógrádi György ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a második német elnök.

"A prioritás: megállítani a járványt, helyre kell állítani a gazdaságot - az 500+250 milliárd eurós csomag hihetetlenül érdekes, mert szétosztom, és fizetem 2028-tól 2058-ig. Ez egy életveszélyes játék! A magyar miniszterelnök egyértelműen mondta, hogy nem értünk vele egyet, de elfogadjuk. De van a négy fukar ország, Svédország, Dánia, Belgium és a Kurz kancellár vezette Ausztria azon az állásponton, hogy ők ebbe nem mennek bele, nem hajlandóak pénzt adni olyan országoknak, amelyek eddig elherdálták. A mediterrán zónáról van szó" - ecsetelte Nógrádi György, aki osztja azokat az aggályokat, amelyek szerint képesek volnának a mediterrán országok újabb hitelek visszafizetésére.

A kérdésben - mint rámutatott - óriási a francia nyomás is a németeken, akiknek pedig el kell dönteniük, melyik pontokban tartják meg Berlin álláspontját és melyekben nem.

A teljes interjút alább hallhatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×