eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Az Európai Bizottság a külföldi támogatásokról szóló szabálykönyvet fogadott el

Középpontjában az egységes piacon kialakítandó egyenlő versenyfeltételek állnak - íme a szabályok.

Az Európai Bizottság az uniós egységes piacon belüli külföldi támogatásokról szóló szabálykönyvet, úgynevezett fehér könyvet fogadott el, amelynek középpontjában az egységes piacon kialakítandó egyenlő versenyfeltételek állnak, és kiemelten foglalkozik a külső támogatások torzító hatásaival - jelentette be Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos Brüsszelben szerdán. Hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés elősegíti, hogy az európai vállalkozások világszinten működjenek és versenyezzenek.

"Egységes piaci szabálykönyvünk részeként meg kell akadályoznunk, hogy külföldi támogatások torzítsák a közbeszerzési eljárásokat, és gondoskodnunk kell arról, hogy a vállalkozások tisztességes feltételek mellett hozzáférjenek a közbeszerzési szerződésekhez" - fogalmazott.

Thierry Breton elmondta, a fehér könyv egy általános piacellenőrzési eszköz létrehozását javasolja annak érdekében, hogy az összes olyan lehetséges piaci helyzetet felmérjék, amelyben külföldi támogatások torzulásokat okozhatnak az egységes piacon.

Amennyiben valamely unión belüli vállalat külföldi támogatásban részesül, az illetékes felügyeleti hatóság kártérítési kifizetéseket, illetve strukturális vagy magatartási korrekciós intézkedéseket írhatna elő

a valószínűsíthető torzító hatás orvoslására. Olyan esetben azonban, ha a támogatott tevékenység vagy beruházás olyan pozitív hatást fejt ki, amely ellensúlyozza a torzítást, a hatóság nem folytatna vizsgálatot "uniós érdek" védelmére.

A kezdeményezés biztosítani fogja, hogy a kedvezményezetteknek ne származzon tisztességtelen előnye a külföldi támogatásokból uniós vállalkozások felvásárlásakor, vagy részesedés vásárlásakor.

A fehér könyv javaslatot tesz arra is, hogy nem uniós kormány által nyújtott pénzügyi támogatásban részesülő vállalatoknak egy adott küszöbérték felett be kellene jelenteniük az uniós vállalatok felvásárlását az illetékes felügyeleti hatóságnak.

Az ügyleteket addig nem lehetne lezárni, amíg a hatóság felülvizsgálata folyamatban van. Amennyiben a felügyeleti hatóság megállapítja, hogy a külföldi támogatás megkönnyíti a felvásárlást és torzítja az egységes piacot, elfogadhatja a bejelentő fél kötelezettségvállalását a torzulás hatékony orvoslására, vagy végső eszközként megtilthatja a felvásárlást - közölte Breton.

A fehér könyv azt javasolja, hogy az Európai Bizottság legyen az illetékes felügyeleti hatóság.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos azt közölte, a külföldi támogatások lehetővé tehetik az ajánlattevők számára, hogy tisztességtelen előnyhöz jussanak például azáltal, hogy a piaci ár vagy akár a költségek alatti ajánlatokat nyújtanak be, és így olyan közbeszerzési szerződéseket szerezzenek meg, amelyeket egyébként nem ítéltek volna oda számukra. Ilyen esetekre a fehér könyv olyan eljárást javasol, amely szerint az ajánlattevőknek be kellene jelenteniük az ajánlatkérőnek a nem uniós országoktól kapott pénzügyi hozzájárulásokat. Amennyiben a felügyeleti hatóságok úgy értékelnék, hogy külföldi támogatás valósul meg, és emiatt tisztességtelenné vált a közbeszerzési eljárás, az ajánlattevőt kizárnák a közbeszerzési eljárásból.

Az Európai Bizottság szeptember 23-ig tartó nyilvános konzultációt indított a javaslatról. Az észrevételek alapján jogalkotási javaslatokat fog előterjeszteni a külföldi támogatások egységes piacon belüli torzító hatásainak kezelésére - közölte az uniós biztos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×