eur:
395.18
usd:
372.33
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus helyzetéről tart sajtótájékoztatót a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. március 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg/Jason Alden

Brexit - Drámai helyzet van kialakulóban

Az európai uniós intézmények vezetői tudomásul veszik Nagy-Britannia azon döntését, amely szerint nem kíván élni a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kialakítására szánt átmeneti időszak meghosszabbításának lehetőségével. Ezt tartalmazza az a közös nyilatkozat, amelyet a Boris Johnson brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően hoztak nyilvánosságra. Halmai Péter közgazdász, egyetemi tanár szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül zuhan ki az unióból, súlyos gazdasági következményekkel.

Halmai Péter közgazdász emlékeztetett, egy szabadkereskedelmi megállapodás kidolgozása éveket vehet igénybe, amelyet a jelen esetben jelentős késedelem is tetéz. Ehhez kis mértékben a koronavírus-járvány is hozzájárult, a döntő oka azonban az eltérő hozzáállásban és pozícióban keresendő a felek között.

Ugyanis a britek előszeretettel „mazsoláznának” az Európai Unió nyújtotta előnyökből, amit viszont Brüsszel részéről nem kívánnak elfogadni, miután Brüsszel alapvető álláspontja az, hogy a tagságnak, valamint az unióval fennálló bármilyen kapcsolatnak

a jogok és kötelezettségek egyensúlyán kell alapulnia

– magyarázta a szakember az InfoRádiónak nyilatkozva.

Azonban a britek csak az előnyöket szeretnék – ismételte meg –, a szabad piacra jutást, beleérve a szolgáltatások – köztük a pénzügyi szolgáltatások – piacát, ugyanakkor teljesen önálló kereskedelempolitikát kívánnának folytatni, hogy harmadik országokkal, az uniótól teljesen függetlenül, a saját belátásuk szerint alakíthassák kapcsolataikat. Miközben a szabályozás területén pedig egyre inkább eltávolodnának a brüsszeli előírásoktól. Ez így egyidejűleg viszont tarthatatlan, amire az uniós fél több ízben is felhívta a britek figyelmét – tette hozzá Halmai Péter.

A közgazdász szerint azonban a brit pozíciót nem egy pragmatikus, a tárgyalásokat középpontba állító stratégia, hanem egy

kiélezett belpolitikai küzdelemből fakadó, meghosszabbított kampányidőszak jellemzi

– ezt erősíti, hogy több vezető konzervatív politikus is felhívta Boris Johnson figyelmét, hogy a kampány már véget ért, és most már kormányozni kellene, de ez egyelőre késik.

A szakember arra is kitért: a nemzetközi megfigyelők korábban abban reménykedtek, hogy bár az elmúlt hónapok során, amikor a kereskedelmi tárgyalások zajlottak, a felek pedig a nagyban eltérő álláspontjaikat hangoztatták csak, egy esetleges halasztási kérelem megfelelő időt biztosíthat majd a rendezett viszonyok kialakítására, hiszen a szerződéses keretek még legfeljebb két évnyi halasztást biztosítottak volna arra, hogy az immáron nem uniós Nagy-Britannia változatlan feltételekkel vehessen részt a belső piacon.

Ezt azonban Boris Johnson politikai megfontolások miatt elutasítja, és még

törvényt is hozatott a brit alsóházban, hogy a halasztást ne lehessen kérni,

amelyre egyébként június végéig lenne lehetőség. A legutolsó felsőszintű egyeztetés ismételten, és már végleletesen kizárta ennek lehetőségét, amit az európai fél tudomásul vett – foglalta össze Halmai Péter, arra hívva fel a figyelmet, hogy októberig a megállapodásnak létre kellene jönnie ahhoz, hogy a ratifikációja, feszített munkatempóban, december végéig megtörténjen.

Így most az a terv, hogy felgyorsítják a tárgyalásokat a következő hetekben, legfeljebb másfél hónapban, ebben az időszakban azonban áttörést kellene elérni, aminek az esélye minimálisnak tűnik, azaz

egyre közelebbi veszély az úgynevezett sziklaszirt dezintegráció,

vagyis az, hogy 2021. január 1-jén Nagy-Britannia egyesszerűen kihullik az európai belső piacból, anélkül, hogy megfelelő kapcsolati rendszerei állnának rendelkezésre.

Mi várhat Nagy-Britanniára?

A szakember arra is kitért, jelek szerint a koronavírus-járvány okozta válság miatt Nagy-Britanniában a legsúlyosabb a gazdasági visszaesés Európában, amit a kilábalás várható szakaszában az elveszített kereskedelmi feltételei tovább tetézhetnek. Egyszerűen úgy lehetne megfogalmazni, hogy ha kihullik valaki egy integrációból, anélkül, hogy más kapcsolatokat a helyébe tudna tenni, akkor nagyon megnőnek számára a kereskedelem költségei – magyarázta Halmai Péter.

Márpedig

az Egyesült Királyság nagyon kitett a nemzetközi változásoknak, így a pozíciója drasztikusan romlani fog, vagyis egy újabb sokkot kap

a koronavírus egyébként is egészen drámai következményeit kísérően – ismételte meg a közgazdász, példaként említve a brit gépkocsigyártás területét, ahol a visszaesés már a koronavírus-járványt megelőzően is jelentősen mutatkozott, miután az elsősorban a kontinentális piacra termelt korábban. A szigetországban jelenlévő japán és egyéb gyárak pedig világossá tették, hogy számukra pusztán a brit piac nem kellő perspektíva, amely korábban az európai piacra történő bejutást biztosította.

Azaz Nagy-Britanniának sokkokkal elhúzódó problémákra kell számítania

– hangsúlyozta a szakember –, és a Covid-19 nélkül is nagyon súlyosak a brexit előrejelzett hatásai, amelyek 2019 végéig már mintegy 3 százaléknyi GDP-csökkenést eredményeztek. Hosszú távon, nagyjából 10 éves távlatban pedig nagyjából 10 százalékkal alacsonyabb érték körvonalazódik, az odavezető út pedig meglehetősen rögösnek ígérkezik a járványidőszakban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×