eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Alig van ember a vatikáni Szent Péter téren 2020. március 5-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványának terjedése elleni védekezésképpen március 5-től minden oktatási intézmény működését felfüggesztették és más óvintézkedéseket is bevezettek Olaszországban, ahol a vírus 107 ember halálát okozta.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Egyetlen európai ország maradt, amely nem gyászol koronavírusos beteget

A földgolyó jó pár szigetországa nem iratkozott fel a halálozási statisztikákba, de Ázsiában és Afrikában is bőven találni szűz területeket.

Már nagyítóval sem találni a földgolyón olyan országot, ahol ne lenne jelen az új koronavírus, olyan azonban bőven van, ahol még nem szedett halálos áldozatokat a Covid-19.

A több tucat ország között számos szigetállam található, amelyek valószínűleg időben felismerték a veszélyt, illetve szerencsésebbek most amiatt, hogy nincsenek annyira benne a világ vérkeringésében.

A Worldometers adatai szerint hóhér nélkül jár a koronavírus a talán ismertebb szigetországok közül például Feröeren, Madagaszkáron, Francia Polinéziában, Fidzsin, Dominikán, a Seychelles-szigeteken és Pápua-Új-Guineában, de még mindig élve hagyott mindenkit olyan kontinentális országokban is, mint például az ázsiai Vietnám - itt százmillióan élnek egy bő három Magyarországnyi területen -, Mongólia, Laosz, Nepál, Kambodzsa és Bhután, valamint az afrikai Dél-Szudán, Nepál, a Közép-Afrikai Köztársaság, Uganda, Mozambik, Eritrea, Namíbia és Ruanda.

Van továbbá egy független európai ország is, ahol bár megjelent a koronavírus, de nincs halálos áldozata, ez pedig nem más, mint a Róma szívében elhelyezkedő

Vatikán, amelynek a 2017-es népszámláláskori 1000 polgára közül összesen 12-en kapták el a fertőzést.

A pápai állammal kapcsolatban azonban további érdekesség, hogy az ezer főre eső fertőzöttségszámot tekintve igen "előkelő" helyen áll a világranglistán, csak a szintén Olaszország "testében" elhelyezkedő San Marinóban találni sűrűbben koronavírus-fertőzöttet. E két országban van a népesség egy százalékánál több regisztrált koronavírusos, sehol máshol a világon.

Összehasonlításul: Olaszországban és az Egyesült Államokban ezer főre vetítve 4, Spanyolországban 6 koronavírusost találni összesen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×