eur:
391.27
usd:
367.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

1500 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomagra lenne szüksége az EU-nak

Tovább tart észak és dél konfliktusa, de keretösszeg már volna a gazdaságélénkítésre.

Az EU-tagállamok vezetői múlt heti videokonferenciájukon azzal bízták meg az Európai Bizottságot, hogy május 6-ig terjesszen elő olyan költségvetési javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra, amely megfelelő pénzügyi alapot biztosít a gazdaság fellendítésére, a koronavírus-járvány okozta károk csillapítására.

Paolo Gentiloni gazdaságért felelős uniós biztos ezzel kapcsolatosan azt mondta a Les Echos című francia lapnak, hogy a felállítani tervezett alap értékének el kell érnie a közösség bruttó hazai termékének (GDP) a 10 százalékát, azaz mintegy 1500 milliárd eurót.

Jelentősen eltérő álláspontot képviselnek a tervezett intézkedéseket illetően az északi és a déli tagállamok kormányai, így egyelőre azt sem tudni, hogy bizonyos gazdaságpolitikai feltételeknek meg kell-e majd felelni ahhoz, hogy hozzá lehessen férni ezen forrásokhoz, vagy hogy lényegében csak visszafizetendő kölcsönökről lesz-e szó.

"Egyetértek Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével abban, hogy elegyíteni kell ezt a két megközelítést"

- szögezte le Gentiloni, hozzátéve, hogy a hiteleknek nagyon hosszú vagy "örökös" lejáratúnak kell lenniük.

Kiemelte emellett, hogy véleménye szerint nehéz lesz konszenzusra jutni a javaslatcsomag megalkotásakor. "Az ördög a részletekben lakozik" - fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×